Чим раніше зорете чи скопаєте свою ділянку, тим краще. Адже після цього поліпшиться структура грунту, що особливо важливо для важких грунтів. Крім того, осіннє перекопування дає змогу знищити багаторічні бур’яни, шкідники...
Чим раніше зорете чи скопаєте свою ділянку, тим краще. Адже після цього поліпшиться структура грунту, що особливо важливо для важких грунтів. Крім того, осіннє перекопування дає змогу знищити багаторічні бур’яни, шкідники. Та й опади легше проникають у землю, створюючи запас вологи. Перекопування поєднують із внесенням органічних добрив, додають їх від трьох до семи кілограмів на один квадратний метр. Якщо ділянка впродовж трьох років не удобрювалася гноєм, то слід внести мінеральні добрива: фосфорні (суперфосфат) та калійні (калійну сіль чи сірчанокислий калій). Здавалося б, перекопувати грунт — це найпростіша справа, а насправді — мистецтво. Полегшить роботу зручна лопата з прямою чи ледь заокругленою ріжучою частиною. Щільні грунти краще перекопувати лопатою з клиноподібною ріжучою крайкою. Коли перекопуєте землю на зиму, не розрівнюйте її і не розбивайте брили. Так краще затримуватимуться осінні опади, а взимку — сніг. Коли ж орете ділянку, то щорічно міняйте глибину оранки, бо може утворитися плужна підошва — ущільнення між зораним і незораним грунтом. Особливої уваги потребують ділянки, розміщені на схилах. Родючий грунт на них може змиватися талими водами. Тому орати їх треба впоперек схилу. Якщо на цих ділянках вирощувалися зернові, залишайте після них високу стерню, а коли овочеві — фахівці радять після їх збирання висіяти овес чи ячмінь. Стерня та рослинні рештки допоможуть зберегти вологу, затримають сніг, перешкоджатимуть вітровій ерозії — видуванню частини грунту у безсніжні зими.