Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Радіодиктант національної єдності писатимуть і в Антарктиді

Полярники отримають запис радіоверсії диктанту.

Фото Суспільного.

Радіодиктант національної єдності писатимуть і в Антарктиді

Харків'янка, яка працює на південному полюсі, зголосилася до участці в акції з пропаганди й підтримки українського

9 листопада в Україні відбудеться ХХ Радіодиктант національної єдності. Долучитися до нього вирішили учасники 25-ї Української антарктичної експедиції. Перша харків'янка-полярниця Анна Соіна розповіла Суспільному, з якими думками та в якому вбранні писатиме диктант в Антарктиці.

Як проходить ваш день на станції?

Щодня я роблю вимірювання озону. Загалом, це п’ять вимірів: два зранку, один в обід і два ввечері. Якщо небо ясне, кількість вимірювань збільшується до 50-60 на день, і починаються вони приблизно за пів години до світанку. Зараз це десь о 4 ранку.

Ще опрацьовую іонограми — графіки, які показують стан верхніх шарів атмосфери. Вони як раз відрізняються великою іонізацією. Ми отримаємо дані за допомогою іонозонда, який розробили співробітники нашого відділу радіофізики геокосмосу Радіоастрономічного інституту Національної академії наук України.

Я пишу дисертацію та намагаюся займатися за підручниками, які взяла з собою. В університеті писала диплом про функціонування та вплив людини на довкілля Антарктики.

Чому вирішили доєднатися до Радіодиктанту національної єдності-2020?

Наша команда вважає питання єдності та підтримку української мови пріоритетними для розвитку держави.

Наша команда вважає питання єдності та підтримку української мови пріоритетними для розвитку держави. Зокрема, її національних засад. Тому ця участь визначена патріотизмом та розумінням важливості ідеї. Особисто я дуже підтримую такі ідеї, але сама так і не зробила цього раніше. Зараз це стане чудовим досвідом. Можливо, й після зимівлі повторю.

Чи будете готуватися?

Правила не повторювала навмисно. Хочу, щоб це був такий собі експеримент на власну грамотність. Робити прогнози не наважуюсь, напишемо — і подивлюся, чи порозумнішала я? Завжди були складнощі з прямою мовою, ще плутала тире та двокрапку. Я не досить уважна.

У мене чотири вишиванки. І писати диктант буду в одній з них. Ще рукоділля, автентичні прикраси і навіть «візитівка Яроша» — календарик, який зі мною з 2015 року. Куди ж без такого магічного артефакту? 

Проєкт Радіодиктант національної єдності розпочнеться на платформах Суспільного 9 листопада о 9:00. Трансляція також буде на сторінці Суспільне Харків у Facebook.

Стежити за диктантом наживо команда «Академіка Вернадського» не зможе через різницю у часі та труднощі зв'язку. Полярники отримають запис радіоверсії, повідомила PR-менеджерка UA: Українське радіо Дарина Анастасьєва.

Автор цьогорічного тексту диктанту — письменник та видавець Іван Малкович. Читає — акторка Римма Зюбіна. Текст диктанту оприлюднять на сайті UA: Українське радіо 11 листопада об 11:00. Роботи прийматимуть онлайн та офлайн.

Telegram Channel