Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
У волинянки виявили небезпечне інфекційне захворювання

Наразі жінка під наглядом медиків.

Фото Pixabay.

У волинянки виявили небезпечне інфекційне захворювання

Недуга пов’язана з проведенням сільгоспробіт на присадибній ділянці на початку жовтня

Через аномально теплу осінь триває активність кліщів у природі, відповідно триває ризик інфікуватись небезпечними хворобами.

В області зареєстровано черговий лабораторно підтверджений випадок захворювання на хворобу Лайма (кліщовий лаймбореліоз), інформує ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України».

Через кілька днів хвора виявила еритему та набряк на шкірі в ділянці лівого колінного суглобу. Через тиждень додались скарги на загальну слабкість, погіршення зору та підвищення температури тіла.

Реклама Google

Захворіла пенсіонерка з Ківерець. В ході епідеміологічного розслідування встановлено, що захворювання пов’язане з проведенням сільгоспробіт на присадибній ділянці на початку жовтня. Хоча факт укусу кліща заперечує, але через кілька днів хвора виявила еритему та набряк на шкірі в ділянці лівого колінного суглобу. Через тиждень додались скарги на загальну слабкість, погіршення зору та підвищення температури тіла. Із вказаними вище симптомами хвора госпіталізована у районну лікарню, діагноз лаймбореліозу підтверджено лабораторно. Вказаний населений пункт є ензоотичний з кліщового лаймбореліозу.

Довідково: Хвороба Лайма (кліщовий лаймбореліоз) – це природно-вогнищеве, інфекційне, полісистемне захворювання, яке розвивається після укусу кліща, зараженого бореліями.

Тривалість інкубаційного (прихованого) періоду від 3 до 60 діб, найчастіше — до 14 діб. Симптоми:

  • Наявність одного з основних симптомів — почервоніння в місці укусу кліща (мігруюча кільцеподібна еритема червоно-рожевого кольору різних розмірів від 5 cм. – до 50 см. в діаметрі). У процесі свого розвитку еритема поступово в центрі блідне, зона почервоніння переміщується до периферії (від цього назва). У 30% хворих еритема не спостерігається;
  • Незначний свербіж та припухлість шкіри в місці укусу кліща;
  • Часто разом з еритемою у людини з’являється лихоманка, головний біль, затверділість м’язів шиї, ломота в усьому тілі і слабкість.

Нагадаємо, коронавірус: в Україні – вперше понад 11 тисяч випадків, на Волині - 374.

Telegram Channel