Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Зимувати в Цуманську пущу прилетіли «п'янички» пташиного світу – омелюхи

Нічого собі!

Фото facebook.com/npptsuman

Зимувати в Цуманську пущу прилетіли «п'янички» пташиного світу – омелюхи

Це справжнісінькі пернаті ненажери

Ківерцівський НПП «Цуманська пуща» в рамках проєкту «Бьордвочінг – це круто» продовжує знайомити волинян зі своїми пернатими мешканцями.

Восени розпочинається період пташиних міграцій. Більшість птахів збираються у зграї та відлітають на південь. Проте є й такі, які прилітають до нас зимувати. Один з таких «зимувальників» - омелюх звичайний (Bombycilla garrulus).

Основний його ареал – північ Євразії та Америки. Гнізда омелюхів зазвичай розташовані в тайзі або тундрі, найчастіше всього з хвойним або мішаним деревостаном та густим підліском. Найчастіше пари споруджують гнізда на деревах, що ростуть серед боліт.

Найчастіше пари споруджують гнізда на деревах, що ростуть серед боліт.

У травні-червні самиця відкладає 4-5 блакитнувато-сірих яєць з чорно-бурими крапинками. До початку осені молоді омелюхи стають самостійними і починають годуватися плодами та ягодами. А з настанням справжньої північної зими зграї цих птахів летять на південь – до нас.

В період гніздування та висиджування пташенят омелюхи харчуються переважно комахами, а в зимовий період – ягодами : горобиною, калиною, брусницею та… омелою. За це й отримали свою українську назву. Омелюхи – справжні ненажери, варто їм побачити кущ або деревце з красивими ягодами, вони не зупиняться, поки не з'їдять їх всіх. Тому частина плодів виводиться з їх організму неперетравленими, що сприяє поширенню рослин.

Коли омелюхи з'їдають багато ягід взимку, в їх шлунку починаються процеси бродіння, в результаті чого птах стає дезорієнтованим ніби «п'яним»

Коли омелюхи з'їдають багато ягід взимку, в їх шлунку починаються процеси бродіння, в результаті чого птах стає дезорієнтованим ніби «п'яним». В такому стані омелюхи часто гинуть, наражаючись на предмети і збиваючись на манівці. Ще століття тому, коли про цю особливість люди не знали, вважалося поганим знаком, якщо омелюх б'ється у вікно.

Проєкт «Бьордвочінг – це круто» реалізується Ківерцівським НПП «Цуманська пуща» у партнерстві з громадською організацією «Чисте довкілля Волині» завдяки підтримці в рамках конкурсу грантів за проєктом «Участь в дії: практики взаємодії влади та громади», який впроваджується громадською організацією Розвиток Волині та фінансується в рамках Фонду підзвітності Міністерства закордонних справ Нідерландів.

Telegram Channel