Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
В ЄС анонсували реформу Шенгенської зони: чи є загроза українському безвізу

Шенгенська реформа.

Фото ілюстративне.

В ЄС анонсували реформу Шенгенської зони: чи є загроза українському безвізу

Макрон пропонує посилити контроль на кордонах. Меркель додає, що вже розроблена система попередньої верифікації подорожуючих

В Євросоюзі анонсували реформу Шенгенської зони. Першим про це після серії терактів у Франції заявив президент країни Еммануель Макрон. В цьому його підтримала і канцлерка Німеччини Ангела Меркель. Свої пропозиції із реформування правил в’їзду до Шенгену і посилення безпеки на зовнішніх кордонах ЄС країни-члени підготують до саміту лідерів у грудні. 

Що саме Макрон і Меркель розуміють під реформою Шенгену, і як це вплине на безвіз з Україною, інформує ТСН.

Зі слів Еммануеля Макрона відомо, що йдеться про створення Ради внутрішньої безпеки ЄС, спільних баз даних, більш тісну співпрацю між поліцейськими та вдосконалення системи фіксування тих, хто приїздить до Шенгенської зони. Зі свого боку Ангела Меркель додала, що до кінця 2022 року має запрацювати ETIAS — система попередньої авторизації подорожувальників до Шенгенської зони. Це, на думку канцлерки, дозволить відстежувати тих, кому для в’їзду до ЄС не потрібна віза (враховуючи безвізових подорожувальників). 

Вперше створення системи ETIAS (The European Travel Information and Authorization System) в ЄС анонсували ще 2016 року. Запуск планувався вже від 2021 року. Проте через пандемію COVID його вирішили відкласти до кінця 2022-го. В Брюсселі кажуть, що перші шість місяців 2023 року попередня реєстрація в’їзду матиме рекомендаційний характер. Але від другої половини 2023 року стане обов’язковою для всіх. 

Що це означає? Для безвізового в'їзду до ЄС наявності біометричного паспорту, бронювання готелю і квитків назад буде недостатньо. Для в’їзду мінімум за 72 години потрібно отримати дозвіл в електронній системі ETIAS, вказавши особисті дані, мету і країну візиту. Послуга коштуватиме 7 євро. 

Наразі невідомо, чи зміняться параметри отримання попереднього електронного дозволу для в’їзду до ЄС з урахуванням реформи Шенгенської зони, яку анонсували Макрон і Меркель. Деталі стануть відомі після саміту лідерів країн-членів ЄС у грудні.

У коментарі ТСН.ua посол Франції в Україні Етьєн де Понсен сказав, що дискусії в Брюсселі стосовно реформи тільки почалися, але всім зрозуміло, що в нинішньому форматі Шенген не працює. Тому Париж запропонував кілька ідей, як зробити його більш ефективним, щоб громадяни були більш захищеними. 

 У нинішньому форматі Шенген не працює. Тому Париж запропонував кілька ідей, як зробити його більш ефективним, щоб громадяни були більш захищеними. 

 

Що ж до українського безвізу, наразі невідомо, як нова реформа Шенгену вплине на в’їзд громадян України до ЄС. Однак, є інші умови, від яких це залежить. Зокрема, за словами голови представництва ЄС в Україні Матті Маасікаса, від боротьби з корупцією. Західні партнери чекають від України розв’язання конституційної кризи після скандального й сумнівного рішення Конституційного суду (КСУ) 27 жовтня щодо діяльності Національного агентства з питань запобігання і протидії корупції (НАЗК) і реєстру е-декларацій політиків, чиновників і суддів.

Реклама Google

Наразі реєстр закритий, стаття Кримінального кодексу України (ККУ) 366-1 за недостовірне декларування втратила чинність, а розпочаті за нею кримінальні провадження припинені. ТСН.ua повідомляв, що для швидкого виходу з кризи президент запропонував Верховній Раді проголосувати за повний розпуск КСУ. Проте це рішення суперечить Основному закону і наразі навіть у фракції «Слуга народу» немає необхідної кількості голосів. Вихід із глухого кута нардепи шукатимуть у профільній робочій групі. До 1 грудня вона має опрацювати понад 15 зареєстрованих законопроєктів і напрацювати один компромісний. 

В МЗС запевнили ТСН.ua, що наразі загрози українському безвізу немає. «Тут ситуація абсолютно прозора. Вищим керівництвом держави було здійснено всіх можливих заходів для того, щоб продемонструвати позицію держави. І ми донесли цю позицію до всіх європейських партнерів і продовжуємо працювати в цьому напрямку», — сказала перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова. 

Проте є ще одна проблема. Через пандемію COVID від березня безвіз для українців залишається де-факто заблокованим. З огляду на зростання кількості інфікованих про відкриття кордонів з країнами-членами ЄС можна тільки мріяти. Проте і в самому Євросоюзі ситуація не краща. Наприклад бельгійці без наявного негативного тесту на COVID не можуть вільно в’їхати до Німеччини. Понад 10 країн ЄС вдалися до повторного локдауну, який стосується і обмежень вільного пересування громадян. Хоча ще на весні Еммануель Макрон заявляв: якщо лідери ЄС не знайдуть способу подолання пандемії, це означатиме «смерть Шенгену». 

«Зараз питання в’їзду на територію європейських країн аж ніяк не є ознакою того, що у нас скасований безвіз. Безвіз продовжує діяти. Єдине, що через пандемію, коронавірус, наразі кожна європейська країна вводить свої обмеження відповідно до тієї статистики, яку мають інші країни із захворюваності, смертності і т.д. Тобто, визначається, в якій зоні перебуває кожна країна. Це виключно через ситуацію в країні щодо пандемії і її показників, і не стосується безвізу, треба вивчати окремо правила в’їзду до кожної країни (зокрема на офіційному сайті МЗС «Інтерактивна мапа світу». — Авт.)», — зауважила Еміне Джапарова. 

Офіційно за оновленими правилами Європейської ради від 22 жовтня вільно до країн-членів ЄС (якщо інші заборони не передбачені кокретною державою) можуть подорожувати громадяни 8 країн: Австралія, Японія, Нова Зеландія, Руанда, Сінгапур, Південна Корея, Тайланд, Уругвай. 

Також є критерії, за якими в Брюсселі переглядають цей список, проте Україна з кожним днем тільки віддаляється від їхнього виконання: 

  • кількість нових випадків за останні два тижні має наближатися до середнього показника у ЄС; 
  • має бути стабільний або регресний тренд нових випадків порівняно з показниками попередніх двох тижнів;
  • має бути достатнє тестування, відстеження контактів інфікованих і їхня локалізація.
Telegram Channel