Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Ескіз нового великого герба України викликав шквал критики (Фото)

Члени журі розглянули 112 робіт і вибрали, на їх погляд, найкращу.

Фото zn.ua.

Ескіз нового великого герба України викликав шквал критики (Фото)

Для затвердження нового державного символу необхідні голоси конституційної більшості Верховної Ради

Журі визначило переможця конкурсу на ескіз проєкту великого Державного Герба України, проведеного Державним агентством з питань мистецтв і художньої освіти. Перше місце присудили роботі Олексія Кохана, повідомив міністр культури Олександр Ткаченко, передає bbc.com.

Проєкт великого герба буде затверджений в тому випадку, якщо за законопроект проголосує не менше 300 депутатів – для внесення змін до Основного Закону необхідна конституційна більшість.

Реклама Google

«Процес визначення переможців здійснювався членами професійного журі на чолі з Андрієм Гречило, автором малого герба. Всі вони є фахівцями з геральдики, історії, юриспруденції та мистецтвознавства», – написав Ткаченко на своїй сторінці в Facebook ввечері в четвер, 19 листопада.

Міністр зазначив, що ескіз-переможець включає обов'язкові елементи, передбачені Конституцією: герб Війська Запорізького (козак з мушкетом) і знак княжої держави Володимира Великого – малий державний герб тризуб.

У Держагентстві уточнили, що третю премію отримав колектив авторів, в який входять Іван і Лук'ян Турецькі, Ігор Глоба, Дмитро Дубілет та Іван Сварник. Другу премію вирішили не присуджувати нікому. Всього на конкурс було подано 112 робіт.

За підсумками конкурсу Міністерство юстиції має підготувати проект закону «Про державні символи» і направити його до Верховної Ради. Проєкт великого герба буде затверджений в тому випадку, якщо за законопроект проголосує не менше 300 депутатів – для внесення змін до Основного Закону необхідна конституційна більшість.

Нагадаємо, що 25 серпня Верховна Рада України доручила Кабміну провести конкурс на кращий ескіз великого Державного Герба.

Згідно ст. 20 Конституції, «головним елементом великого Державного Герба України є знак княжої держави Володимира Великого (малий Державний Герб України). Великий державний герб встановлюється з урахуванням малого Державного Герба України та герба Війська Запорізького законом, що приймається не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України «.

Це вже четвертий такий конкурс. У 2009 році Кабмін навіть стверджував проєкт великого герба, але Верховна Раді його не підтримала.

Проте, у соцмережах на новий ескіз великого державного герба Укрїни відреагували вкрай негативно.

Зокрема, користувачка фейсбук Зоя Казанджи пише: «Я думала, що це прикол. Правда. Бо ТАКЕ не може бути реальністю. ТАКЕ стало архаїзмом ще 100 років тому. А тут, виявляється, цей герб України посів третє місце, бо перше і друге не вибрали із 112 поданих на конкурс робіт. Тобто, всі інші - ще, м'яко кажучи, складніші? Автору виплатять 100 тисяч гривень. То хай би вже платили, але ТАКЕ зображення варто надійно сховати. Ну трешняк же. А хто члени комісії, хто ТАКЕ схвалив? Оцього дивного козака? Лева-мальчіка? Архангела михайла (я правильно зрозуміла) у жіночих шкарпетках? Якийсь лютий мікс».

«Спершу «шльопками» по незалежності. А тепер таке», – обурюється Володимир Вятрович.

Не зміг залишатися осторонь і відомий український журналіст Віталій Гайдукевич, який так прокоментував ідею оновленого державного символу України: «До позориськ дня, під завісу додалось одоробло, яке вирішили зробити великим гербом України. Мало того, що країні ніяких великих чи середніх не треба - Тризуб вичерпний, так ще й обрали картинку намальовану лівою задньою ногою. Слів добрати важко - згвалтування слова «герб». Andriy Greczylo , Ви брали в цьому участь, хоча Ви були послідовним прибічником тези «не потрібно ніяких великих гербів». Поясніть - що це? навіщо це в принципі? чому один із криворуких малюнків?».

Читайте також: Найкрасивіші місця Волині, які варто відвідати (Фото).

Telegram Channel