Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Американець облаштував житло  у стовбурі величезного червоного дерева

Помешкання нагадує вагон поїзда чи салон літака: обабіч вузького проходу стоять меблі.

Фото ria-m.tv.

Американець облаштував житло у стовбурі величезного червоного дерева

Ідея, щоправда, не нова. Помітивши, що у старих деревах нерідко утворюються чималі порожнини, люди не тільки тимчасово переховувались у них від негоди чи небезпеки, а й влаштовували всередині них таке–сяке помешкання чи приміщення для певних потреб

Приміром, в Африці є бар всередині баобаба, у Франції — каплиця в дубовому дуплі. Житель штату Каліфорнія (США) Леном Мур пішов далі — йому спало на думку спорудити всередині гігантської секвої, вік якої — майже 1900 років, повноцінне житло. А наштовхнув чоловіка на таку ідею Його величність випадок. Леном перебував у лісі, коли почалася сильна буря, і мусив швидко шукати якесь укриття. Знайшов його у стовбурі секвої, що впала. Просидівши там досить довго, американець вирішив облаштувати в ньому будинок.

 

Секвої, до речі, найвищі і найдавніші дерева на землі, належать до червоної породи. Дерево, в якому зробив житло Леном Мур, мало висоту 75 метрів, діаметр — 5, а вік — близько 1900 літ. Ще в 1938 році дерево розпиляли, тоді з нього спорудили 4 схожих помешкання.

Дерево, в якому зробив житло Леном Мур, мало висоту 75 метрів, діаметр — 5, а вік — близько 1900 літ.

Тепер же Муру дістався обрізок приблизно в 10 метрів завдовжки. Будував чоловік удвох із приятелем. Вони розширили порожнину всередині дерева, залишаючи тільки стіни невеликої товщини. Щоб повністю облаштувати будинок, їм знадобився рік. Розташувавши стовбур горизонтально, Леном вирішив встановити його на пересувну платформу, адже мав намір подорожувати зі своїм нестандартним житлом по країні. Однак габарити стовбура не давали змоги виїхати далі рідного штату.

У домі є вітальня, кухня, спальня, їдальня, санвузол. Щоправда, немає вікон, зате є електрика. Помешкання нагадує вагон поїзда чи салон літака: обабіч вузького проходу стоять меблі. Леном Мур періодично гастролює Каліфорнією, дозволяючи охочим оглядати незвичайну оселю за невелику плату. Атракціон називається «Будинок з однієї колоди». Звісно, для постійного проживання дім у стовбурі навряд чи згодиться. Однак це хороша ідея для готелю або цікавого експонату.

Реклама Google

На продовження теми

Шаралі Армітаж Говард (штат Айдахо, США) створила в дуплі пенька від столітньої тополі невеличку бібліотеку, якою земляки можуть користуватися безоплатно. Над стовбуром спорудила дах, усередині зробила полиці, влаштувала підсвічування, до входу ведуть сходинки. Через скляні двері видно вміст книгозбірні, де кожен охочий може взяти видання на певний період або й додати щось від себе.

Слід зауважити, що  жінка  неспроста реалізувала ідею: вона професійний палітурник і багато років працює в бібліотеці, тож книги — її захоплення. Та й фантазії, очевидно, не бракує!

 

Надія АНДРІЙЧУК.

Джерело: ukr.media, ria‑m.tv.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel