Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Чому старість легше обдурити, аніж відмінити

«Коли людина радіє життю, вона змушує час рухатися проти годинкової стрілки», – стверджує психолог і психіатр Еллен Лангер.

Фото Pixabay.

Чому старість легше обдурити, аніж відмінити

Згідно з останньою класифікацією ВООЗ, якщо людині від 44 до 60 років, то вона — середнього віку. Сучасне життя внесло свої корективи, і ми зі здивуванням сприймаємо інформацію, що нелюбому «дідугану» Кареніну з відомого роману Толстого про трагедію Анни і «дисонанс» у шлюбі було всього 48. Сьогодні вважають, що старість починається із 75+. Та все ж як бути, коли настає час і ми виявляємо, що навколо всі молодші за нас?

Ні подих юних дівчат, ні пластичні операції не стали панацеєю

Скільки існує світ, стільки й тривають намагання людей продовжити своє існування. У Стародавньому Китаї розробили рецепт довголіття, який не втратив актуальності й досі. Він передбачає спокійне, розмірене життя (для економії життєвої енергії); духовні практики, в основному медитацію; дихальні процедури; здорове харчування — малокалорійні продукти рослинного походження; спеціальні гімнастичні вправи — гімнастику даосів «кунг фу»; сексуальні техніки — «дао любові»…

Приблизно в той же час, що й даосизм у Китаї, у Стародавній Греції зародилася герокомія — наука про важливість помірності у всьому. Наприклад, Геракліт доводив, що старість — результат поступової втрати організмом специфічної життєвої енергії та вологи, Аристотель же пояснював усе «розбазарюванням» природженого тепла, яким наділена кожна жива істота з початку її появи на світ. Для їхнього збереження рекомендувалися дієта, помірні фізичні вправи, масаж, водні процедури.

Тисячолітні секрети довголіття налічують цілі бібліотеки наукових праць на цю тему, починаючи від алхіміків, які вважали панацеєю золото, ладан, перли, зміїне м'ясо, подих юних дівчат…, і до сьогоднішніх досліджень запрограмованого старіння і зношуваності організму. Поки академіки розробляють препарати, які дадуть змогу відмінити старість, люди намагаються її обдурити.

Нині мати молодший вигляд перетворилося буквально на психічне відхилення. Багаті витрачають шалені гроші на пластичні операції та всілякі омолоджувальні процедури. Хтось робить це в гонитві за модою, а хтось панічно боїться, аби його не сприймали «баластом». Адже у нашому суспільстві старість асоціюється із безпорадністю, страхом бути тягарем для рідних чи колег.

Хоча всім відомо, що сьогодні 75–літні люди виглядають і почуваються значно краще,  аніж  їхні  ровесники  всього  якихось 30 років тому. Фінські вчені провели дослідження і довели, що вони мають значно міцніші м'язи, швидше ходять, мають  кращу  реакцію  та  швидкість  мовлення,  ніж  їхні  однолітки  у  90–х  роках минулого століття. Але нам цього мало. Хочеться  й  у  більш  поважному  віці  бути у  відмінній  формі.

Навіть у 100 думай, що тобі 50…

«Суспільство переконує нас, що ми мусимо старіти і погано почуватися, і всі цьому підкорюються. А потрібно протистояти», — заявила психіатр зі США Еллен Лангер, автор революційного експерименту в будинку для літніх людей у Коннектикуті. Дослідження довело, що гіперопіка і чудовий догляд за пацієнтами поважного віку призводять до синдрому безпорадності й можуть звести в могилу швидше, ніж захворювання.

Щоб зруйнувати тьмяний ореол старості і довести, що ми молоді рівно настільки, наскільки вважаємо себе молодими, Елен Лангер влаштувала експеримент, для якого  відібрала  вісьмох  чоловіків  віком  за 75 років. Усі вони повинні були тиждень жити в переобладнаному для науково–мирських потреб монастирі в штаті Нью–Гемпшир. Піддослідних попросили не брати з собою свіжих журналів і фотографій.

Варто дослухатися до рекомендацій психологів, які вважають, що на схилі літ важливо бути в оточенні молодих. Доведено, люди поважного віку, які мешкають разом з онуками, за статистикою, живуть довше.

Коли чоловіки зайшли в будинок, в якому їм належало безвилазно провести тиждень, у них склалося враження, ніби вони перенеслися в минуле. Чорно–білий телевізор, старі платівки, побутова техніка, книжки на полицях, календарі…

Далі більше: учасників експерименту попросили одягатися і поводитися так, як вони робили це у 40—50. Спочатку здавалося, що подібне неможливо. Але без зв'язку із зовнішнім світом, під впливом спеціально підібраних чинників чоловіки почали  говорити,  жити  і  навіть  думати по–іншому.  Персонал  поводився  відповідно: жодних пропозицій допомогти донести важку сумку або піднятися сходами, ніяких  нагадувань  прийняти  таблетки  або піти на процедуру. Все самі!

Уже один тиждень проживання в таких умовах дав приголомшливі результати. У чоловіків покращилися постава, гнучкість, м'язова сила, зір (на 10%!), пам'ять – тобто всі ті параметри, яких не щадить вік. Крім того, з'ясувалося, що у 63% учасників в кінці експерименту результати тесту IQ були вищими, ніж на початку.

Найцікавіше:  вони  помолодшали  і зовні.  Їхні  фотографії  до  і  після  дослідження засвідчили, що на знімках «після» чоловіки  виглядали  краще.

Тобто експеримент довів, що наше самопочуття безпосередньо залежить від оточення і моделі життя, яку воно нав'язує. Якщо ти в 70 будеш називати себе дідусем, сидітимеш і нарікатимеш на все, — то почуватимешся старим. Але якщо набратися сміливості і проігнорувати запит соціуму на буркотливих пенсіонерів, і до самої смерті думати, що тобі все ще 50 — є всі шанси прожити не тільки довге, але й здорове, активне і щасливе життя. Про це Еллен Лангер розповіла у своєму бестселері «Проти годинникової стрілки».

Тож варто дослухатися до рекомендацій психологів, які вважають, що на схилі літ важливо бути в оточенні молодих. Доведено, люди поважного віку, які мешкають разом з онуками, за статистикою, живуть довше. Також є безліч досліджень, які підтверджують, що подружжя, яке не відмовилося від поцілунків та обіймів, має вищу опірність до багатьох хвороб і повільніше старіє. Обійми дають відчуття захищеності, знижують кров'яний тиск і ризик серцевих захворювань. Гіпоталамус головного мозку під час ніжних дотиків викидає у кров гормон окситоцин, що є запорукою доброго самопочуття й позитивного ставлення до світу. І не потрібен чудодійний еліксир, і до пластичного хірурга йти не треба!

Оксана КРАВЧЕНКО.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel