Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Імунітет у людей, які перехворіли на COVID-19, зберігається мінімум пів року – дослідження

У дослідженні взяло участь 12 180 працівників охорони здоров'я.

Фото EPA.

Імунітет у людей, які перехворіли на COVID-19, зберігається мінімум пів року – дослідження

Під час дослідження у 89 з 11 052 співробітників без антитіл розвинулася коронавірусна інфекція із симптомами. У жодного з 1246 співробітників з антитілами не виявили симптоматичної інфекції

Люди, які перехворіли на COVID-19, протягом пів року після зараження мають набагато менший шанс захворіти повторно. Про це свідчить дослідження Оксфордського університету, опубліковане 20 листопада, передає видання gordonua.com.

Реклама Google

Дослідження проводили з квітня до листопада, у ньому взяло участь 12 180 працівників охорони здоров'я. Медпрацівників перевірили на наявність антитіл до коронавірусу, щоб визначити, хто був інфікований раніше. Потім дослідники простежили, чи була у співробітників з антитілами така сама кількість нових випадків зараження COVID-19, як і в тих, хто не був інфікований раніше.

Під час дослідження у 89 з 11 052 співробітників без антитіл розвинулася коронавірусна інфекція із симптомами. У жодного з 1246 співробітників з антитілами не виявили симптоматичної інфекції.

Також персонал з антитілами рідше давав позитивний результат на COVID-19 без симптомів: 76 співробітників без антитіл дали позитивний результат, водночас у співробітників з антитілами таких випадків було лише три. Усі троє медпрацівників з антитілами, у яких повторно виявили коронавірус, почувалися добре, і в них більше не було симптомів COVID-19.

«Це свідчить про те, що більшість людей навряд чи знову заразиться COVID-19, якщо вони вже хворіли на нього протягом попередніх шести місяців», – дійшли висновку дослідники.

«Це свідчить про те, що більшість людей навряд чи знову заразиться COVID-19, якщо вони вже хворіли на нього протягом попередніх шести місяців. Окрім того, правильно і зворотне: у медичних працівників, у яких не було антитіл до COVID-19, імовірність розвитку інфекції вища», – дійшли висновку дослідники.

Telegram Channel