Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
89-річний чоловік щодня ходить на роботу і проводить екскурсії в музеї

Ігор Андрійович був  водній  із цих камер. Його заарештували у 17 років за допомогу повстанцям. 

Фото з архіву Ігоря ОЛЕЩУКА.

89-річний чоловік щодня ходить на роботу і проводить екскурсії в музеї

Тернополянину Ігореві Олещуку 89 років, але він щодня йде на роботу в історико-меморіальний музей політичних в'язнів, де працює старшим співробітником та веде екскурсії

- Упродовж 24 років я приходжу в історико-меморіальний музей політичних в`язнів, - розповідає Ігор Олещук. - Цей музей в Україні унікальний тому, що створений в слідчому ізоляторі колишього КДБ. 

Ігор Андрійович був  в одній  із цих камер. Його заарештували у 17 років за допомогу повстанцям. 

- Мама передала мені покривало, сухарі, смалець. Вони мене роздягнули догола, викинули з горщика  це все. В цій камері сиділо 60 чоловік. Не було ні нар, ні ліжок. Сиділи просто на бетоні, - згадує чоловік.

Ігор Андрійович був  в одній  із цих камер. Його заарештували у 17 років за допомогу повстанцям. 

Тепер у цій камері експозиція про історію УПА. Засудили Олещука на 25 років. серед експонатів музею є текст його вироку. У таборах Ігор Андрійович відбув третину терміну. Окрім важкої роботи на шахті, чоловік згадує  й  про приємні моменти. 

- Коли вже зняли всі обмеження у 1954-1955-му році, ми почали ходити один до одного. Мене навчили грі на гітарі. Листи, які отримували з волі, то читали всі гуртом, збиралися вечорами, - розповів

Ігор Андрійович.

Він досі веде екскурсії в музеї. Тут зроблена експозиція з фотографій людей, які пройшли через ці табори. Його власні фото теж частина місцевої історії. 

відео

Telegram Channel