Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Який матеріал вибрати для оздоблення приміщень: експерти рекомендують

Кожен матеріал має свої переваги та недоліки.

Фото plittorgservis.com.ua.

Який матеріал вибрати для оздоблення приміщень: експерти рекомендують

Фанера та ДСП – матеріали, які активно застосовуються, щоб довершити приміщення додатковою декорацією або приховати дефекти стін. Їх використовують не тільки на кінцевих етапах будівництва, але й на початку

Експерти компанії «Плитторгсервіс» розповіли про ці матеріали, а також назвали кращі варіанти оформлення приміщень.

Порівняння ФК та ФСФ

 

Почнемо з того, що ці матеріали об'єднує. Це доступна вартість і багаторічний успішний досвід застосування для обробки підлоги, стелі та стін не тільки житлових будинків, але й навіть вагонів трамваїв, метро та поїздів. 

Фанера ФК - це деревні плити, з'єднані за допомогою карбамідо формальдегідного клею. Сировиною для виготовлення виступають листяні дерева на зразок берези чи вільхи.

Головне слабке місце такої фанери – волога. При постійному її впливі незабаром лист деформується, розшаровується і, врешті решт, розсипається.

Найчастіше фанера фк застосовується як підкладка під паркет або ламінат, а також для внутрішньої обробки приміщень і виготовлення тари.

Фанера ФСФ виготовляється шляхом з'єднання двох панелей зі шпону за допомогою фенолформальдегідного клею. Вона коштує дорожче, але при цьому позбавлена головного недоліку – нестійкості до вологи. 

Крім того, листи з цього матеріалу здатні витримати механічний вплив. Завдяки цьому фанера фсф відмінно підходить для покрівельних робіт.

ДСП: переваги та недоліки

Деревинно-стружкова плита створюється за допомогою пресування висушеної деревної стружки та синтетичних смол, які виступають тут в ролі клейкої речовини. Завдяки конструкції ДСП володіє такими перевагами як підвищена міцність і відсутність сучків і внутрішніх пустот. Разом із цим ДСП ефективно утримує цвяхи і шурупи та має доступну ціну, тому відмінно підходить для виготовлення домашніх і офісних меблів.

Недолік у цього матеріалу такий же як і у фанери фк – надмірне вологопоглинання, через що поверхня швидко розбухає та зрештою втрачає не тільки естетичну красу, але й практичну користь.

Кращі дизайнерські ідеї з оздоблення

 

Щоб прикрасити меблі з ДСП плити можна використовувати фарбу. Також матеріал відмінно піддається обробці шпалерами, плівкою-самоклейкою, декупажем або навіть об'ємною штукатуркою. Вибирайте будь-який колір і текстуру, щоб зробити вашу шафу або інші меблі по-справжньому унікальними.

Фанеру можна використовувати для створення унікальних предметів інтер'єру, як, наприклад, вішалки, світильника, полиці для книг, настінного годинника або просто цікавого арт-об'єкта. Також нею можна облицювати міжкімнатні двері, підлогу, стелю або стіни. Обшити можна як все одразу, так і один-два елементи, щоб зробити акцент на конкретній стороні кімнати.

Не варто робити категоричний вибір між цими матеріалами. Кожному з них знайдеться місце у вашому приміщенні.

Telegram Channel