Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Ентоні Блінкен, який стане Держсекретарем США, виступав за надання летальної зброї України

Ентоні Блінкен з Петром Порошенком.

Волинь-нова

Ентоні Блінкен, який стане Держсекретарем США, виступав за надання летальної зброї України

Ентоні Блінкен в адміністрації новообраного президента Джо Байдена стане Державним секретарем США. Він неодноразово бував у Києві, а також підтримував надання Україні летальної зброї

Ентоні Блінкін – давній соратник Джо Байдена, зазначає BBC Україна. Блінкін регулярно критикував політику Росії щодо України, і звинувачував Путіна у роздмухуванні конфлікту на Донбасі.

 

 «Я абсолютно переконаний, що російські дії в Україні – стратегічна поразка для майбутнього Росії. Так, ви можете сказати, що Росія «виграла Крим». Але захопивши Крим, Росія втратила Україну. Україна більш об’єднана і орієнтована на Захід, ніж будь-коли», – наголошував Блінкен.

Я абсолютно переконаний, що російські дії в Україні – стратегічна поразка для майбутнього Росії. Так, ви можете сказати, що Росія «виграла Крим». Але захопивши Крим, Росія втратила Україну.

«Росія – це класичний приклад використання асиметричної тактики. Путін направив невелику кількість спецпризначенців, які об'єдналися з місцевими сепаратистами, дали їм інструкції, обладнання, гроші й вказівки, а потім Путін заперечив їхню присутність. Я пам’ятаю численні розмови між президентом Обамою та президентом Путіним. Ми були в Овальному кабінеті, і президент говорив телефоном. І Путін заперечував, а насправді беззаперечно брехав, про присутність Росії в Україні. Обама сказав тоді йому: «Володимире, ми не сліпі. У нас є очі; ми все бачимо». А Путін далі поводився, ніби нічого не сталося», - говорить Блінкен.

Одним з перших серед американських дипломатів Блінкен закликав надати України летальне озброєння, водночас наголошував на необхідності проводити реформи.

«Один з найбільших викликів, що постав перед Україною, це ухвалення дуже складних рішень. Особливо проведення реформ. Адже зрозуміло, що короткотермінові наслідки для людей можуть бути болючими. Але в довготривалій перспективі це дасть вигоду. Якщо запропоновані зміни почнуть діяти, все зміниться на краще, люди це відчують у повсякденному житті, і майбутнє України стане сильнішим і безпечнішим», - сказав він 6 березня 2015 року під час виступу в Українському кризовому медіа-центрі.

Під час виступу в УКМЦ Блінкен також позитивно оцінив реформаторські ініціативи української влади, які вже були зроблені – зокрема, зусилля щодо створення НАБУ, а також реформи, спрямовані на збільшення прозорості у банківському та енергетичному секторах, системі держзакупівель.

Джерело: ВВС Україна.
Telegram Channel