Нинішнє дощове літо, тумани, роси, перепади температури від 10 до 20 градусів — створюють сприятливі умови для розвитку фітофторозу, який за кілька днів може знищити весь майбутній врожай картоплі...
Нинішнє дощове літо, тумани, роси, перепади температури від 10 до 20 градусів — створюють сприятливі умови для розвитку фітофторозу, який за кілька днів може знищити весь майбутній врожай картоплі.
Спершу вражається листя рослин, починаючи з нижніх частин куща, де вентиляція найменша. Ось чому найбільше страждають загущені й ущільнені посадки. На вражених хворобою листках з’являються темно-коричневі плями. На їх нижньому боці вранці, поки ще не висохла роса, можна легко розгледіти блідо-сірий наліт. Це і є міцелій чи грибниця фітофтори. За вологої погоди плями починають швидко розповзатися, захоплюють всю рослину. Якщо ж після дощів настане сонячна погода, а захворювання вже проявилося, то вражене листя засихає. Із хворого листя, стебел спори змиваються дощами в грунт. Інфікуються бульби, розміщені у верхньому шарі. Якщо вони потрапляють до насіннєвої картоплі, то наступного року стануть джерелом нової генерації гриба. Звісно, найефективнішим методом боротьби з фітофторозом є профілактика захворювання. Першу обробку хімічними препаратами, скажімо, акциданом, треба провести у період бутонізації картоплі, через 2—2,5 тижнів після сходів, а в подальшому спостерігати за погодою. Якщо сухо і температура повітря вища 25 градусів, можна не поспішати з повторною обробкою. Коли ж підуть дощі, почнуться тумани і похолодає до 16—22 градусів, потрібна друга профілактична обробка. Проводять її акциданом, метеором, ридомілом та іншими препаратами.