Щоб мати овочі для тривалого зберігання, слід висівати їх вдруге в червні. Можна посіяти савойську капусту...
Щоб мати овочі для тривалого зберігання, слід висівати їх вдруге в червні. Можна посіяти савойську капусту.
У нас її мало знають. Городників бентежить незвичний вигляд головок: вони вкриті пухирчастим, “гофрованим” листям. Але ця капуста багата на вітамін С (у ній його більше, ніж у білокачанній), солі калію, кальцію, заліза. Савойська капуста — найкраща для супів. За це її й цінують кулінари. До того ж вона холодостійка. У відкритому грунті головки витримують морози до 7—8 градусів. Савойську капусту для пізнього збирання можна висіяти у розсаднику в червні. На ділянку її переносять у середині липня. А ось врожай будете збирати у першій половині жовтня. При висадці розсади вносять у лунки по 200—250 грамів перегною або компосту. Міжряддя має бути не ширшим 60—70 сантиметрів, відстань між рослинами в рядку 40—50 сантиметрів. Підживлення: на початку утворення капусти на 10 літрів води вносять 10—15 грамів аміачної селітри, 30—40 грамів суперфосфату, 15—20 грамів калійної солі. Під кожну рослину треба влити по півлітра розчину. У червні в підготовлений грунт можна висіяти й скоростиглі сорти цвітної капусти, редьки сортів зимова чорна і зимова біла. А ось редиску можна вирощувати упродовж літа. Ще не пізно посіяти й крес-салат. При літньому посіві він дає соковите листя. Червень-липень — найкращий час для посіву багаторічної цибулі (батун, шніт), ревеню, щавлю, петрушки.