Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
«Дасть Бог, діждемося колись новосілля»: у Лукові сподіваються на амбулаторію

Медикам «первинки» і їхнім пацієнтам нічого іншого не залишається, як і далі терпіти та сподіватися, що влада дотримає слова.

Волинь-нова

«Дасть Бог, діждемося колись новосілля»: у Лукові сподіваються на амбулаторію

Три роки тому «Газета Волинь» розповідала, як у Лукові Турійського району сімейні лікарі й педіатр вели прийом у старому й холодному приміщенні, яке обіцяли реконструювати за кошти Світового банку. Нинішньої весни на місці тієї будівлі ми побачили лише голий фундамент. Оскільки реалізація проєкту мала завершитися цьогоріч, часу на зволікання зі спорудженням амбулаторії не було. Що ж тут устигли зробити?

Людям байдуже, кого «призначать» винним…
Після шістнадцятої години на дверях двох пристосованих приміщень колишньої Луківської лікарні, де «квартирують» працівники амбулаторії, вже висять замки. Поруч біліють оголошення про те, що пацієнтів із підвищеною температурою не приймають через поширення коронавірусної інфекції. Однак і незаразним недужим приходити сюди не хочеться, адже у сінях двох тісненьких хатинок неможливо дотримуватися дистанції.
На подвір’ї медзакладу застали кількох будівельників підприємства «Луцьккомунбуд», що є головним підрядником реконструкції трьох амбулаторій на Турійщині. Зовні споруда Луківського медзакладу, який довелося зводити майже «з нуля», видається майже готовою. Всередині приміщення теж працюють люди.

— Закінчуємо монтаж електропроводки. Ще б запитати у господарів, чи є потреба в телефоннному зв’язку, бо у проєктних кресленнях цього не зазначено, — ​каже бригадир електриків. — ​Напевне ж, мусить бути у лікарів інтернет?
Добре, що з нами селищний голова Лукова Анатолій Климук, з яким хлопці-будівельники узгоджують різні питання. З усього видно, що керівник громади тут буває часто.

 

 Найбільше він переймається проблемами з фінансуванням, адже, як каже, вже виник борг за виконані роботи.

— Свою частку —10 відсотків вартості будівництва — ​селищна рада давно внесла. Хочеться якнайшвидше довести справу до завершення. Відкрили нам фінансування лише у серпні, дуже затяглося все. Причина в тому, що проєкт передбачав реконструкцію старого приміщення, а воно вже ремонту не підлягало, бо «зліпили» його після війни зі спорохнявілої деревини. Тому довелося переробляти документацію і, по суті, будувати нову амбулаторію, — ​пояснює Анатолій Якович.
Шукати винних у цій історії — ​марна справа. Хтось нарікає на столичних високопосадовців, через яких кошти Світового банку із запізненням приходять на місця. Хтось каже, що на Турійщині не ті амбулаторії вибрали для реконструкції, а особливо «згрішили» в Лукові. Але якщо консультанти Світового банку і представники управління капітального будівництва такий об’єкт внесли в перелік і підписали угоду — ​її потрібно виконувати.
Зрештою, людям байдуже, кого «призначать» винним за зрив запланованого відкриття амбулаторій у Купичеві, Турійську й Лукові. Їм важливо, щоб воно відбулося.

Коли ж нарешті буде «квітка»?
Що думають із цього приводу жителі селища? Вони не втрачають надії:
— Стіни й дах уже є, дасть Бог, діждемося й новосілля. За кілька місяців будівельники дуже багато зробили.
— А нас усе одно тепер лікують переважно по телефону, бо ж коронавірус. Кажуть, міністерство дало такий наказ. А добудувати амбулаторію треба, щоб не стояло приміщення пусткою, як наша Луківська тублікарня.
Про долю цієї пам’ятки архітектури — колишнього палацу Мйончинських, у стінах якого до минулого року надавали допомогу хворим із туберкульозом, — ​говорили ми і з головою селищної ради.
— Обласна рада передала будівлі нам, довелося думати як забезпечити охорону, відео-спостереження. Обходиться це у 360 тисяч гривень, для громади — ​значні кошти. У цих приміщеннях є все необхідне, щоб розташувати в них якийсь центр реабілітації чи обсервації. Зрештою, говорять, що для хворих із коронавірусною інфекцією планують відкривати мобільні шпиталі, збираються розгортати ліжка у спорткомплексах. А тут же готові палати, маніпуляційні кабінети. Якщо не потрібен інфекційний шпиталь, нехай буде пансіонат для престарілих чи хоспіс. Але не можна допустити, щоб будівля не використовувалася, руйнувалася, — ​із вболіванням каже Анатолій Климук.

За останній час у Лукові вдалося добудувати школу, створити належні умови для учнів. А ось медикам «первинки» і їхнім пацієнтам нічого іншого не залишається, як і далі терпіти та сподіватися, що влада дотримає слова.
Підсумки реалізації в області субпроєкту «Вдосконалення медичної допомоги хворим із хворобами системи кровообігу у Волинській області» підбивали кілька тижнів тому під час наради (у режимі відеоселекторного зв’язку) з участю представників Міністерства охорони здоров’я України, Світового банку та облдержадміністрації. На той час будівельні роботи були завершені на 19 об’єктах, частина з них уже введена в експлуатацію. 10 АЗПСМ мали бути готові до відкриття у кінці листопада, 3 — ​у грудні цього року. Йшла мова про повільні темпи відновлення амбулаторій у Турійську, Лукові та селі Купичів, обіцяли виправити ситуацію.

 У Купичеві й Турійську планують «квітку» на 7 грудня, у Лукові — ​до кінця року. 

Керівник «Луцьккомунбуду» Ігор Швець, з яким ми спілкувалися телефоном, розповів, що станом на 1 листопада його підприємству було заборговано за виконані роботи з реконструкції амбулаторій на Турійщині 5,6 млн гривень. За його словами, виникали труднощі й через недоліки непрофесійно виготовленої проєктної документації. Однак підрядник запевняє, що будівельники забезпечать здачу об’єктів. У Купичеві й Турійську Ігор Швець планує «квітку» на 7 грудня, у Лукові — ​до кінця року. 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel