Луцьке підприємство перероблятиме кавову гущу на біодобрива - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 28.20 € 34.15
Луцьке підприємство перероблятиме кавову гущу на біодобрива

В Україні наразі існує велика проблема з утилізацією органічних відходів – їх заборонено вивозити на смітники.

Фото ілюстративне.

Луцьке підприємство перероблятиме кавову гущу на біодобрива

Луцьке підприємство «Пастернак» вироблятиме біодобрива із кавових відходів, що будуть надходити з п’яти автозаправних комплексів WOG у Луцьку

Про це повідомили у компанії.

«Компанія WOG, яка теж розпочала свою історію з Луцька, запускає наступний проєкт на базі власної екоплатформи «До природи з добром»: переробку кавової гущі на сучасне органічне добриво – біогумус», – інформують у компанії. 

Партнером цієї ініціативи від Wog стала луцька компанія «Пастернак», що з 2017 року виробляє біодобрива на власній базі. Тепер вся кавова гуща, яка залишиться від приготування кави на п’яти АЗК в Луцьку, буде спрямовуватися на підприємство «Пастернак», пише Перший.

«В Україні наразі існує велика проблема з утилізацією органічних відходів – їх заборонено вивозити на смітники, але цією забороною нехтують майже усюди. Ані держава, ані місцеве самоврядування не можуть запропонувати дієвого способу утилізації органіки, при тому, що екологічна ситуація всієї країни щодня стає дедалі важчою.

В Україні наразі існує велика проблема з утилізацією органічних відходів – їх заборонено вивозити на смітники.

Саме тому ми запустили проєкт з утилізації кавової гущі. Наразі для переробки на біогумус ми збираємо відпрацьовану кавову гущу на п’яти АЗК у Луцьку. Згодом плануємо географічно розширити цей проєкт», – каже куратор ЕКО-платформи Wog та директорка з комунікацій Олена Осипчук.

Відпрацьовану кавову гущу перероблятимуть на біогумус з використанням каліфорнійських черв’яків.

«Вони переробляють зіпсовані овочі та фрукти, залишки готової їжі, скошену траву та опале листя, картон, паперовий посуд і ще багато іншого – всі ті відходи, що при неправильній утилізації створюють екологічну катастрофу. Для харчування каліфорнійського черв’яка в основну суміш додають до 10% кавової гущі. За рік усього 2000 черв’яків переробляють в середньому 1 тонну відходів, в результаті чого утворюється 500 л біогумусу», – розповіають фахівці.

«На жаль, сьогодні фермери найчастіше використовують мінеральні добрива та підживки, що негативно впливають на здоров’я людини та руйнують родючість грунту. Проте, коли кількість органічних добрив – у тому числі й біогумусу, – на ринку добрив зросте, ціна його зрівняється з ціною мінеральних добрив. Що, в свою чергу, призведе до його популяризації, в результаті чого овочі, фрукти та ягоди стануть дійсно екологічно чистими продуктами, а земля збереже свою родючість», – коментує важливість цієї ініціативи директор компанії «Пастернак» Сергій Рижков.

Біогумус – це висококонцентроване біодобриво, яке містить в своєму складі унікальний комплекс ґрунтових мікроорганізмів, вітаміни та біологічно активні ферменти, які стимулюють ріст і розвиток рослин. Його використовують для підживлення квітів, фруктових дерев, овочів і газонів, збільшуючи урожайність сільгоспземель на 30-40%.

Раніше Wog в рамках екоплатформи «До природи з добром» запустив два проєкти.

Спільно з українською екокомпанією Blue Ocean Solutions розпочата переробка кавової гущі на екопідстаканники, а також мережа відмовилася від використання пластикових соломинок для напоїв – компанія пропонує їх екологічний аналог.

Крім того, на 34 столичних АЗК WOG встановлено баки для роздільного збору побутових відходів.

Це перший етап проєктів. У планах компанії – розширення географії проєктів на заправках по всій країні.