Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Найстаріший тролейбус – досі на ходу у Рівному

У Рівному вони почали курсувати 46 років тому у грудні і є архівні кадри з тієї події.

Фото Суспільне.

Найстаріший тролейбус – досі на ходу у Рівному

Виповнюється 60 років із дня запуску чеської моделі тролейбусів «Škoda 9Tr». Саме ця модель започаткувала історію електротранспорту в обласному центрі. Перший такий «рогатий» почав курсувати у Рівному з грудня 1974 року. У рівненському депо таких тролейбусів залишилося одинадцять

Тролейбус моделі «Škoda 9Tr» 60 років тому вперше виїхав на вулиці чеського міста Пльзень, пише Суспільне. У Рівному вони почали курсувати 46 років тому у грудні і є архівні кадри з тієї події.

Саме з них розпочався відлік електротранспорту в обласному центрі. Як і робота в «Рівнеелектротрансі» 17 років тому для водія Олександра Беденка.

«Мені час від часу хочеться поїздити на ньому. Пам'ятаєш, на яких тролейбусах починав працювати. В свій час вони дуже виручали нас, коли в нас на підприємстві була трошки скрута, то вони закривали випуск на лінії», – розповідає водій тролейбуса Олександр Беденко.

У Рівному вони почали курсувати 46 років тому у грудні і є архівні кадри з тієї події.

Дізнатися пробіг конкретно цього тролейбуса вже не можна, каже водій, бо такі прилади вже зняли. Та саме ця «Škoda 9Tr» за номером 129 з'явився у Рівному в 1996 році.

«Вона випускалася більш ніж 20 років. Їх було випущено понад 7 тисяч машин. І для свого часу це була якби елітна модель, як на свої 70-80-ті роки. В пасажирському русі більше ніде в світі «Škoda 9Tr» немає. Є тільки як музейні, екскурсійні або технічні», – коментує дослідник історії тролейбусів Антон Бриних.

Кондукторка Валентина Фещенко каже, що старі тролейбуси зручніші через широкі проходи для пасажирів. Утім, бувало, що ламалися двічі на день.

«Було мені років 12-13, як їх перші пустили по рівненських вулицях. Я пам'ятаю, мені то дуже хотілось покататися на ньому. Оце я пам'ятаю. Це дитинство моє», – пригадує кондукторка.

Рівним курсують ще 11 тролейбусів моделі «Škoda 9Tr». На підприємстві «Рівнеелектротранс» зберігся і перший із цієї моделі тролейбус, який виїхав на рівненські вулиці.

46 років тому для роботи на цьому транспорті запросили фахівців із Полтави. З них і досі працює перша водійка «Škoda 9Tr».

«Ми приїхали з Полтави – сім сімей сюди. А тепер уже я одна осталася. В основному ламалися двері від пасажирів, а так машини були дуже хороші», – розповідає маневрова водійка Катерина Забора.

Старі моделі поволі витісняють нові, виготовлені у Дніпрі.

«Вони всі знаходяться в технічно-справному стані, час від часу виїжджають на маршрути, на лінії. По обслуговуванню – вони більш простіші. Зрозуміло, що вони вже старі, не тільки технічно, вони морально устарівші», – коментує головний інженер «Рівнеелектротрансу» Сергій Максимчук.

Одна із вимог сучасності – тролебуси мають бути більш комфортабельні, з пандусом, – додає головний інженер.

Усього в обласному центрі на ходу 89 тролейбусів.

Telegram Channel