Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Експерти визначили вік довбанки, яку витягли з дна річки на Рівненщині

Човен датували кінцем 16 – початком 17-го століття, деревина – дуб.

Фото Суспільне.

Експерти визначили вік довбанки, яку витягли з дна річки на Рівненщині

Експерти назвали приблизний вік дубової довбанки, яку представники клубу «Оствиця» у серпні 2020 року витягли з дна річки Случ на Рівненщині. Цей човен був виготовлений приблизно наприкінці 16- го чи на початку 17-го століть. Наразі він законсервований у парку історичної реконструкції на березі Басового Кута

У 2021-му році члени клубу «Оствиця» планують створити металевий каркас довбанки, щоб була можливість показати відвідувачам, як вона виглядала, пише Суспільне.

Ця дубова довбанка – єдиний автентичний човен у парку історичної реконструкції «Городище Оствиця». І наразі завдяки експертизі встановили його приблизний вік.

«Експертизу робила фірма в Києві, яка на цьому спеціалізується. Допоміг археолог Андрій Петраускас з Києва, який нам на піднятті човна допомагав. Човен датували кінцем 16 – початком 17-го століття, деревина – дуб», – розповів керівник клубу історичної реконструкції «Оствиця» Юрій Ойцюсь.

Човен датували кінцем 16 – початком 17-го століття, деревина – дуб.

Цим човном, припускає Юрій Ойцюсь, у той час могли перевозити деревне вугілля та дьоготь.

«Більш за все, волоком цей човен тягли. Тому що він дуже важкий насправді. Це довжелезна 10-метрова колода дубова з товстими дном, стінки тонші тільки. І плюс носова і кормова частина теж дуже масивні», – додає керівник клубу.

Дубовий човен із дна Случа біля Березного витягнули з другої спроби, – пригадує Юрій Ойцюсь. Перша спроба з підйому довбанки була 2019 року в листопаді.

«Було трохи холодно. Діставали силами двох людей в гідрокостюмах. Це було нереально, бо ще не знали на той момент, наскільки він великий», – каже Юрій.

Тоді разом з рятувальниками члени клубу «Оствиця» визначили, що човен майже 10 метрів завдовжки, має півтораметрову ширину і товщину борту 3 сантиметри.

Друга спроба витягнути човна була 2 вересня 2020 року.

«Якраз посуха почалася на серпень, впала вода і глибина була сантиметрів 10, не більше. Тобто тільки завдяки цьому його вдалося дістати. Діставали приблизно чоловік 30-40», – каже керівник клубу.

Одразу після того, як дістали з води, довбанку доправили у Рівне в парк історичної реконструкції «Городище Оствиця».

«Зараз нам допомогли його законсервувати, Женя Заблоцький. Подальша доля – він буде в експозиції «Городище Оствиця», зробимо навіс, він буде під навісом зберігатися і буде доступний всім. І плануємо знайти фінансування, щоб зробити металевий каркас човна, щоб показати, яка була форма човна, який він був раніше,» – розповідає Юрій Ойцюсь.

Telegram Channel