Курси НБУ $ 41.45 € 46.11
Другий волинський аукціон бурштину: «Ми чекаємо  від вас пропозицій,  а ви втікаєте»

Сонячного каменю було до кольору до вибору.

Фото Сергія НАУМУКА.

Другий волинський аукціон бурштину: «Ми чекаємо від вас пропозицій, а ви втікаєте»

Вдруге сесійна зала Волинської обласної ради нагадувала виставку: на підсвіченому столі навпроти президії лежав бурштин

Від дрібних шматків до таких, що відчутно обтяжували руку (не претендуємо на точність, але, ймовірно, найбільший заважив 410 грамів і якби його продавали окремо, то коштував би майже 42 тисячі гривень). Так, представлені зразки можна було вільно оглядати і навіть брати до рук. Тож один із глядачів важив найцікавіші шматки електронною вагою.

От–от мав розпочатися другий аукціон бурштину, на якому на продаж пропонується сонячне каміння, видобуте комунальним підприємством «Волиньприродресурс».

— Можливо, цього разу вдасться реалізувати сировини на 1 мільйон доларів. Щодо шматків, важчих за 500 г, то їх нині не продаємо, бо першочергове право закупівлі має Міністерство фінансів. Частину зразків виставляємо у приміщенні Волинської обласної ради. Плануємо, щоб і надалі їх могли побачити. На цей рік кошти на закупівлю не заплановані у бюджеті. Мінфін хотів узяти в музей, але безкоштовно. Натомість ми запропонували експонувати бурштин у себе. А якщо наступного року будуть кошти, то Міністерство фінансів зможе отримати ексклюзивні шматки бурштину, — розповів в. о. директора КП «Волиньприродресурс» Анатолій Капустюк.
Фракцію вагою менше 2 грамів на продаж не виставляли, адже найдрібніше каміння продали за форвардними контрактами у міжаукціонний період (10 кг — по 60 доларів (тут і далі всі ціни без ПДВ), 
15 кг — по 70 доларів).

Отож, першим на аукціон потрапив бурштин вагою 2–5 г, за який точилися завзяті торги. Врешті 20,1 кг пішли по 220 дол/кг. А от фракція 5–10 г загальною вагою 113 кг 79 г не зацікавила покупців. Тож попри всі старання ліцитатору ТзОВ «ОЛДІ» Олені Калачинській привернути увагу комерсантів не вдалося. Ніхто не був готовий викласти понад 35 тисяч доларів. Відтак лот роздробили і почали продавати 95 кг (саме такою була найбільша заявка на цю фракцію). Але й ця кількість не знайшла покупця.

« Загалом було продано понад 238 кг бурштину на суму понад 150 тисяч доларів (майже 4,3 мільйона гривень).»

— Можливо, ви все‑таки передумаєте? Іти додому ні з чим теж не хочеться, – пожартувала ліцитатор.

Відтак на торги виставили 20 та 10 кг бурштину вагою 2–10 г. Їх продали по 250 дол/кг. Затим із залу несподівано надійшла пропозиція викупити весь залишок цієї фракції по 200 доларів. Після продажу ще двох лотів повернулися до цієї ідеї. Але покупець запропонував уже меншу ціну (180 доларів) і мотивував тим, що кількість зменшилася. Та Анатолій Капустюк, як модератор аукціону, не погодився на таке. Мовляв, це найнижча ціна на такий бурштин, встановлена Державним гемологічним центром України. Після коротких консультацій цей же покупець придбав 78 кг по 200 доларів.

Дешевше пропонували шаруватий, пінистий та забруднений бурштин різних фракцій, який одразу знаходив покупців.

Цей шматок (можливо, найбільший) обійшовся б покупцю у майже  42 тисячі гривень.
Цей шматок (можливо, найбільший) обійшовся б покупцю у майже 42 тисячі гривень.

 — Можливо, ті, хто бере участь онлайн, погодяться на мою ціну, яка є базовою і становить 2670 доларів, фракція 200–300 г, вага 55 кг 95 г. Маєте на роздуми дві хвилини. Ми чекаємо від вас пропозицій, а ви втікаєте, — каже ліцитатор Олена Калачинська покупцям, які покидають зал задовго до кінця торгів.

Більші фракції ще менше привертали увагу комерсантів, попри те, що попередньо на них були заявки. Тому сонячне каміння йшло невеликими партіями за стартовою ціною. Деякі лоти взагалі знімали з торгів. Все‑таки йшлося про дорожчий товар. Не кожен комерсант може викласти 200–300 тисяч доларів за партію янтарю.

Загалом було продано понад 238 кг бурштину на суму понад 150 тисяч доларів (майже 4,3 мільйона гривень). На першому ж аукціоні покупці придбали 627 кг на більш як 763 тисячі доларів (понад 
21 мільйон гривень).

Telegram Channel