Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Ми готові вже завтра голосувати за посилення кримінальної відповідальності за брехню у деклараціях – Геращенко

Ірина Геращенко.

Фото ЄС.

Ми готові вже завтра голосувати за посилення кримінальної відповідальності за брехню у деклараціях – Геращенко

Електронне декларування, запроваджене командою п’ятого Президента Порошенка, є важливою умовою безвізового режиму. Про це з трибуни парламенту заявила співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко

Вона наголосила, що фракція «Європейська Солідарність» одразу ж після скандального рішення КСУ внесла законопроекти для відновлення антикорупційної інфраструктури, однак монобільшість не стала їх розглядати. Законопроект робочої групи є компромісним, однак «Європейська Солідарність» готова вносити до нього зміни і посилювати відповідальність за брехню у деклараціях.

«Неприйняття цього закону загрожує втратою безвізу. Тому що електронне декларування це дійсно одна з дуже важливих частин лібералізації безвізового режиму. Так само це загрожує тим, що тисячі чиновників знову уникнуть відповідальності».

 

«Політична команда Президента Петра Порошенка ввела електронне декларування. Наша команда п’ять років декларувалася і проходила повну перевірку наших декларацій. Що ж відбулося, коли в країні настав «інтелектуальний локдаун»? Спочатку «Слуги» відтермінували введення декларацій у 2019-му році на два місяці, потім за повною згодою з Банковою, про що говорить «архітектор» президента Зеленського Богдан, було прийнято це скандальне рішення Конституційного суду. Та й зараз Зеленський і його команда до останнього тягнули кота за хвіст, аби ще і цей рік мільйони чиновників, в тому числі присутні в цьому залі «Слуги», уникнули перевірки декларацій», – зазначила Геращенко.

«Неприйняття цього закону загрожує втратою безвізу. Тому що електронне декларування це дійсно одна з дуже важливих частин лібералізації безвізового режиму. Так само це загрожує тим, що тисячі чиновників знову уникнуть відповідальності», – застерігає Геращенко.

«Наша політична команда в перший день після скандального рішення Конституційного суду внесла низку законопроектів про повне відновлення кримінальної відповідальності. На жаль, в цій сесійній залі не знайшлося політичної волі, щоб навіть розглянути їх на комітеті, навіть винести до сесійної зали. Тому ми як компроміс підписували законопроект Разумкова і працювали в робочій групі для того, щоб повернути кримінальну відповідальність», – зазначила Ірина Геращенко.

Співголова фракції зауважила, що законопроект Зеленського передбачає недекларування силових структур, тому його не можна підтримувати. «Щоб ті, хто причетні до оборонного замовлення, ті,  хто має корупційні ризики знову не декларувалися. Тому, звичайно, законопроект робочої групи є компромісним, а ми готові завтра вже внести до нього зміни і голосувати за посилення кримінальної відповідальності за брехню у деклараціях», – резюмує Ірина Геращенко.

Джерело: ЄС.
Telegram Channel