Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Хомчак: «Мені росіяни пропонували випустити з Іловайська військових, аби тільки лишили добровольців»

Військовий-посадовець аналізує, що усі бачили, що є тільки один вихід...

Фото mil.gov.ua.

Хомчак: «Мені росіяни пропонували випустити з Іловайська військових, аби тільки лишили добровольців»

Під час Іловайського котла 2014 року росіяни передавали українським військовим кілька пропозицій, однак усі їх відкинули. Про це повідомив головнокомандувач Збройних сил України, генерал-полковник Руслан Хомчак

Історію трагедії в Іловайську потрібно розподілити на три періоди: коли заходили в місто, коли вели бойові дії в самому місті й біля нього, і коли виходили звідти. В українському суспільстві переважно говорять про вихід. Про це в інтерв'ю виданню «Факти», оприлюдненому 5 грудня, повідомив головнокомандувач Збройних сил України, генерал-полковник Руслан Хомчак, передає видання «Гордон».

Коментуючи своє висловлювання про те, що «генерали, які особисто не вбивали, не мають сидіти у в'язниці», Хомчак сказав: «Так, я так вважаю. Усе в історії повторюється. Щоб настала революційна ситуація 1917 року, має бути створено відповідні умови. Коли вони з'явилися, «Аврора» дала залп і матроси кинулися у Смольний. Раніше було виконано на «відмінно» перше завдання – убито віру підлеглих у своїх командирів. Офіцери – ніхто, зате ми... Сьогодні відбувається те саме. Підірвати авторитет командирів нескладно».

Він висловив думку, що українська армія на сході України здивувала весь світ, і росіян передусім.

«Вони знали, що армію в нашій країні давно знищили, залишилося щось незрозуміле. Ніхто не очікував, що ми вистоїмо. Мені росіяни запропонували: «О'кей, давайте ми випустимо з Іловайська військових, залиште нам добровольців»... Мені це переказали. Тому що добровольці були й залишаються для росіян кошмаром. Я відповів: «Такого не буде». Потім переказали друге речення: «Залишайте все – зброю, техніку, і ми вас випустимо». Хоча, з огляду на те, що сталося потім, не впевнений, що ми вийшли б, нас там, напевно, усіх би поклали. Ми не погодилися на ці умови», – зазначив Хомчак.

Найстрашніше те, що неможливо було вивезти поранених, оскільки ми були в оточенні. Їм надавали першу допомогу, але цього було недостатньо, вони вмирали на очах побратимів.

Він розповів, що на той момент у його підрозділі було двоє полонених російських десантників – контрактників із 31-ї окремої улянівської десантно-штурмової бригади.

«Їх чомусь дуже шукали росіяни. У підсумку домовилися, що на виході у Старобешеве або в Катеринівку, тобто на територію, підконтрольну нам, ми їх віддамо. Раніше мені пропонували відправити їх до Києва, як до цього вчинили із «заблукалими» псковськими десантниками. Я відмовився: «Вони будуть із нами. Це єдина гарантія, щоб ми зможемо вивести війська. Я маю чіплятися за неї». Але росіяни не виконали своєї обіцянки дати нам вийти зеленим коридором. Усі знають, що вони там влаштували. Однак скажу, що і в російських військ були величезні втрати», – сказав головнокомандувач ЗСУ.

Він підкреслив, що в українських військових в Іловайську вибір був невеликим.

«По нас день і ніч лупили, у нас закінчилися вода і продукти. Щоб ви розуміли, коли я вийшов звідти, від мене залишилася лише половина. Але найстрашніше не це. Найстрашніше те, що неможливо було вивезти поранених, оскільки ми були в оточенні. Їм надавали першу допомогу, але цього було недостатньо, вони вмирали на очах побратимів. А я як командир був безсилим. Кожен тоді думав, що краще бути вбитим відразу, ніж потім умирати в муках. Усі бачили, що є тільки один вихід. Так складалася ситуація. Це не у шкіряних кріслах сидіти за чашкою кави. Мені потрібно було ухвалювати рішення. Мене можна сьогодні в чому завгодно звинувачувати, можна фантазувати, розповідати про якісь варіанти. Але до мене туди ніхто не прийшов із пропозиціями», – додав Хомчак.

У середині серпня 2014 року українським військовим та добровольцям вдалося взяти під контроль більшу частину Іловайська, але після того, як 23–24 серпня в район бойових дій увійшли російські війська, українські бійці опинилися в оточенні. Потім бойовики і російські військові заявили, що готові випустити українців, 30 серпня було створено коридор, але російська сторона порушила домовленості: коли українські військові організованими колонами почали рух з міста, їх обстріляли.

Слідство офіційно підтвердило загибель 366 українських військовослужбовців. 

Telegram Channel