Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
День святої Катерини: історія свята

Святу Катерину вважають покровителькою вчителів, освічених людей і вчених.

Фото zn.ua.

День святої Катерини: історія свята

Вважається, що Катерина була надзвичайно гарною і розумною дівчиною

7 грудня християни східного обряду вшановують пам'ять святої великомучениці Катерини. У цей день прийнято влаштовувати вечорниці, а дівчата ворожать на судженого, намагаючись дізнатися, що на них чекає в майбутньому, інформує видання «Дзеркало тижня».

Історія свята

Говорячи про святу Катерину, мають на увазі Катерину Александрійську. Вона була дочкою правителя Олександрії Єгипетської Конста. Катерина жила в столиці і мала рідкісний розум і красу, вона отримала блискучу освіту.

Руки Катерини просили юнаки з найіменитіших родин, але вона не вибрала жодного. Вона оголосила батькам, що погодиться вийти заміж тільки за того, хто перевершить її розумом, красою і багатством.

Мати Катерини, таємна християнка, повела її за порадою до свого духівника. Вислухавши дівчину, старець сказав, що він знає юнака, який перевершує її в усьому - це син Божий.

Вона оголосила батькам, що погодиться вийти заміж тільки за того, хто перевершить її розумом, красою і багатством. Вислухавши дівчину, старець сказав, що він знає юнака, який перевершує її в усьому - це син Божий.

Образ Нареченого Небесного родив у душі Катерини гаряче бажання побачити його. Вона молилася всю ніч і побачила Пресвяту Діву з немовлям, яка просила свого Сина подивитися на дівчину, але він відвертав свій лик. Тоді Катерина вирішила прийняти християнство і знову побачила Пресвяту Богородицю з немовлям.

Тепер Господь ласкаво дивився на неї і дав їй перстень, обручивши її з собою.В цей час в Александрію на свято прибув імператор Максимін. Приносилися і людські жертви. Катерина хотіла полегшити муки християн і прийшла до правителя, розповівши про омани язичників. Сміливість і краса дівчини захопили імператора, він спробував спокусити її багатством і славою, але отримав відмову. За це Максимін наказав піддати Катерину мукам і кинути в темницю.

На наступний день дівчину знову привели на судилище, де  під загрозою колесування імператор запропонував їй зректися християнської віри і принести жертву богам. Катерина була непохитна і підійшла до коліс, але Ангел розтрощив знаряддя страти, і вони розлетілися на шматки, перебивши багатьох язичників. Тоді дівчина сама поклала голову під меч ката, молячись за всіх людей. З рани її замість крові потекло молоко.

Кілька років по тому християни знайшли останки Катерини і поховали їх у монастирі на горі Синай. Сьогодні монастир є великим духовним центром, в якому знаходиться стародавній архів і велика бібліотека стародруків та церковних раритетів. Святу Катерину вважають покровителькою вчителів, освічених людей і вчених.

Telegram Channel