Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
В СБУ повідомили про майже 100 відкритих справ, пов'язаних з пандемією коронавірусу

Вказано, що 40 таких випадків координувалися з Росії.

Фото Андрій Товстиженко, DT.UA.

В СБУ повідомили про майже 100 відкритих справ, пов'язаних з пандемією коронавірусу

Найбільше справ стосуються забезпечення та закупівель засобів індивідуального захисту

За час пандемії коронавірусу за матеріалами Служби безпеки України відкрили 99 кримінальних проваджень, які стосуються злочинів та зловживань на пандемії, повідомила пресслужба СБУ. В рамках подібних справ оголосили понад 20 підозр, інформує Дзеркало тижня.

Реклама Google

«Ці провадження відкриті різними правоохоронними органами за результатами контррозвідувальних заходів СБУ. У межах розслідувань оголошено 23 повідомлення про підозру. Найбільше кримінальних проваджень розпочато щодо забезпечення та закупівель засобів індивідуального захисту. Загалом таких проваджень налічується 19», - йдеться у повідомлення.

Серед іншого, мова про привласнення бюджетних коштів під час капітального ремонту приймальних відділень за завищеними цінами на суму понад 10 млн грн.

Ще 13 кримінальних проваджень розпочали через будівництва та ремонт приймальних відділень лікарень. Серед іншого, мова йде про привласнення бюджетних коштів під час капітального ремонту приймальних відділень за завищеними цінами на суму понад 10 млн грн.

Також, за даними СБУ, 11 справ стосуються забезпечення лікарень киснем та закупівель апаратів ШВЛ. Вказано, що зі всіх фігурантів подібних справ чотирьом повідомили про підозру щодо зловживань під час закупівлі ШВЛ.

«Також у період пандемії СБУ активно протидіє поширенню фейків про COVID-19. Кіберфахівці Служби припинили діяльність понад 450 інтернет-агітаторів, які продукували відповідний контент і дестабілізували ситуацію в країні», - додали в СБУ.

Вказано, що 40 таких випадків координувалися з Росії. Їхню діяльність розслідували в рамках проваджень за ст. 109, 110 Кримінального кодексу України. Пік поширення фейків і панічних настроїв спостерігався на початку карантинних заходів. 

Telegram Channel