Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Голові Волинської ОДА висловили недовіру. Він заявив про змову (Відео гострих моментів сесії)

Депутати вважають, що чинний керівник облдержадміністрації працює незадовільно.

Волинь-нова

Голові Волинської ОДА висловили недовіру. Він заявив про змову (Відео гострих моментів сесії)

49 депутатів з 57 присутніх на позачерговій сесії Волинської обласної ради підтримали прпопозицію висловити недовіру чинному голові обласної держадміністрації Юрію Погуляйку

Питання про недовіру Юрію Погуляйку, голові місцевої облдержадміністрації, на засіданні розглядали першим. Депутати збиралися заслухати звіт голови, однак той не прийшов на сесію. Однак за пів години до початку засідання, запланованого на 12.00, на сайті ОДА з'явилося повідомлення від імені самого пана Юрія, у якому, окрім іншого, були слова про те, що він не отримав запрошення.

«До речі, на засідання сьогоднішньої сесії Волинської обласної ради мене не запросили. І взагалі у голови ОДА є робочий графік, який формується не за два дні, а у понеділок про скликання сесії ще не йшлося», – писав Погуляйко.

Тож депутати приступили до питання про те, як працює керівник адміністрації, без нього. Ініціював питання Володимир Бондар. Обранці додали до рішення «Про звіт голови обласної державної адміністрації Ю. Погуляйка з питань виконання бюджету, програм соціально-економічного та культурного розвитку територій і делегованих повноважень у 2019-2020 роках» пункт про висловлення недовіри голові ОДА.

Висловився серед інших також Анатолій Вітів, який обурювався, що Юрія Погуляйка напередодні запрошували зі звітом на засідання комісії з питань депутатської діяльності, захисту прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією, а він не прийшов.

Слово надали і єдиному народному депутату, присутньому на сесії, – В'ячеславу Рубльову, який у Верховній Раді працює від президентської партії «Слуга народу». І хоч Юрія Погуляйка згідно із законом призначав Президент, Рубльов виступив за те, що керівник виконавчої гілки влади Волині заслуговує на недовіру.

«Вірю в ваше мудре рішення», – сказав насамкінець Рубльов. І депутати взялися за створення лічильної комісії та до таємного голосування. А за годину голова лічильної комісії Володимир Бондар оголосив результати: участь у голосуванні взяли 57 присутніх депутатів (усього в раді 64). За недовіру голові ОДА Юрію Погуляйку проголосували 49. Проти - 4, утрималися - 4  депутати. (Ці восьмеро – представники фракції «Слуга народу» в облраді.)

Рішення буде направлене Президентові України та опубліковане у ЗМІ.

Згідно із законом про ОДА (ст. 34), якщо депутати двома третинами голосів висловлюють недовіру керівнику ОДА, то глава держави має прийняти в того заяву про відставку.

У той же час до сесійної зали обласної ради зайшов Юрій Погуляйко, голова ОДА. За кілька хвилин до того в коридорі він повідомив журналістам, що насправді збирається звітувати про свою роботу, але в інший час, а ще повторював кілька разів про те, що рішення про недовіру пов'язано з днем народження Ігоря Палиці, яке збіглося за датою із сесією. Мовляв, це організований подарунок.

Депутати, апелюючи  до голови ОДА, запевняли, що він діє не професійно як посадовець та порушує етичні норми поведінки не лише державного службовця, а й інтелігентної людини. Голова обласної ради Григорій Недопад вкотре запевнив, що керівництво ОДА на сесію запросили.

Потому Юрій Погуляйко залишив сесійну залу, а депутати продовжили працювати згідно з затвердженим порядком денним.

Оксана КОВАЛЕНКО

Відео Олександра ПІЛЮКА

Telegram Channel