Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
«Як сліпі кошенята»: луцький лікар розповів, чому коронавірусом перехворіють усі (Відео)

Олег Яковенко розповів про свою роботу.

Фото dw.com.

«Як сліпі кошенята»: луцький лікар розповів, чому коронавірусом перехворіють усі (Відео)

Олег Яковенко сам перехворів коронавірусом. Тоді він поселився на роботі і продовжував лікувати пацієнтів

Завідувач відділення коронавірусного шпиталю Волинської облансої клінічної лікарні в Боголюбах Олег Яковенко розповів про лікування COVID-19, щеплення, локдаун та чому смертність від запалення легень за півроку в 30 разів перевищила показники 2019-го.

Про виснажливу працю лікарів та ковідних пацієнтів пульмонолог з багаторічним стажем розказав в інтервю для  DW.

«Коли ми почули слово «ковід», «COVID -19», коли заговорили про пандемію, це автоматично було зрозуміло, що я, як лікар-пульмонолог буду цим займатися. Пам’ятаю січень, березень, відверто кажучи, ми не сприймали це. Були, як сліпі кошенята, бо не знали, як підійти до проблеми, як лікувати пацієнта», – ділиться лікар.

«Найважчий день тоді, коли ти ховаєш пацієнта»

За його словами, такого показника захворюваності і смертності ще ніколи не було. Олег Яковенко розповів, як у відділенні був пік – лежало 40 хворих: «Десять виписували – десять поступало. І так через день. Через місяць роботи всі лікарі були виснажені», – пригадує завідуючий відділенням.

Реклама Google

«Найважчий день тоді, коли ти ховаєш пацієнта», –  каже лікар.

Олег Яковенко розповів, як з дозволу рідних записує відео із пацієнтами, аби вони могли побачити їх, чи навіть поспілкуватися онлайн. 

«Пам ятаю, коли зробив перший запис пацієнтки, мати передавала вітання своїй доньці, бажала їй здоров я, казала,що сама одужує, але так сталось, що через декілька годин її підключили до апарату ШВЛ і вона, на жаль, померла. Але донька і рідні встигли побачити свою маму, і почути останні слова», – поділився історією лікар.

«Я всіх своїх пацієнтів пам ятаю. Вони в мене стоять перед очима», – зізнається Олег Яковенко.  – Рано чи пізно, ми всі перехворіємо. Питання – хто перенесе в легкій формі, а хто буде мати важкий перебіг із, не дай Боже, фатальними наслідками».

Панацеї каже лікар, взагалі нема. Щеплення це шанс приборкати інфекцію,створити колективний імунітет, створити колективний імунітет, і зменьшити небажані ризики,в першу чергу фатальні.  

На думку Олега Яковенка карантин потрібний. Питання лиш, яким він буде, і наскільки суворим.

Ліжок, каже лікар, всім вистачить. Але чи вистачить всім кисню і медичних рук, аби допомогти всім пацієнтам.

Детальніше – в сюжеті:

 

Джерело: dw.com
Telegram Channel