Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Проводити консервацію Лесиних будиночків на зиму немає сенсу

Реставраційні роботи мають намір розпочинати робити навесні 2021 року.

Волинь-нова

Проводити консервацію Лесиних будиночків на зиму немає сенсу

Консерваційні роботи передбачають виготовлення відповідної проектно-кошторисної документації, а це чималі кошти. І взагалі, який сенс консервувати, якщо навесні необхідно починати робити їх реставрацію

Проводити консерваційні роботи Лесиних будиночків у Колодяжному на зимовий період немає сенсу. Таке переконання висловила директорка Волинського краєзнавчого музею, у складі якого перебуває  Колодяжненський літературно- меморіальний музей Лесі Українки, Оксана Важатко, на засіданні постійної комісії обласної ради з питань промисловості, транспорту, зв’язку, ПЕК, архітектури, будівництва та ЖКГ, інформує пресслужба Волинської облради.

Нагадаємо, цією проблемою переймались депутати на першому організаційному засіданні профільної комісії, що відбулось 3 грудня. Відтак, ця тема мала продовження в ході другого засідання комісії. Голову комісії Сергія Кудрявцева цікавила, які першочергові заходи мають бути здійснені зимовий період року, аби запобігти подальшій руйнації будиночків. Оксана Важатко розповіла, що наразі керівництвом музею уже зроблено все можливе, щоб запобігти цьому.

 «Ми уже провели до будиночків тимчасове електричне опалення. На жаль, наразі більше ніяких інших робіт ми здійснити не можемо, адже консерваційні роботи передбачають виготовлення відповідної проектно-кошторисної документації, а це чималі кошти. І взагалі, який сенс консервувати, якщо навесні необхідно починати робити їх реставрацію?», - зауважила вона.

«Який сенс консервувати, якщо навесні необхідно починати робити їх реставрацію?», - зауважила Важатко.

 Вона також поінформувала членів комісії, що восени вони подали два проєкти на конкурси, які були оголошені Міністерством розвитку громад та територій.

«Перший проєкт, що може бути реалізований коштом Євросоюзу, стосується секторальної підтримки регіонального розвитку, а другий- це конкурс проєктів, які фінансуються із ДФРР. Ми розробили проєкт і збільшили його кошторисну вартість до 15 млн гривень, адже ми не обмежувались лише межами реставраційно-ремонтних робіт, а взяли собі за ціль провести осучаснення музею з використанням сучасних технологій, зокрема подбати про оцифрування фондів та посилення промоційної частини діяльності музею», - розповіла вона.

Оксана Важатко зауважила, що обидва проєкти наразі перебувають на стадії розгляду, триває голосування за них на обласному рівні, а також звернула до обранців громади з проханням тримати це питання на контролі. Своєю чергою депутат Віктор Козак нагадав, що озвучував відповідний депутатський запит щодо необхідності проведення реставраційних робіт будиночків Косачів, ще два з половиною роки тому. 

 «Реставраційні роботи варто розпочинати робити навесні 2021 року, затягувати цей процес не можна, адже будиночки валяться вже більше двох років. Наразі відкрите голосування на платформі ДФРР. Від обласної ради до робочої групи входить кілька представників та депутатів. Саме до них, а також до керівництва облради та облдержадміністрації необхідно достукатись та вказати на важливість саме цього проєкту для Волині», - каже він.

«Ми сподіваємось, що кошти будуть виділені вже у наступному році, бо якщо ми цього не зробимо до 150-річчя Лесі Українки, то навряд ми це зробимо взагалі, а відтак, рано чи пізно просто втратимо будиночки Косачів», - висловила занепокоєння Оксана Важатко.
Депутат Віктор Козак зауважив, що наступним кроком керівництва музею має стати оголошення тендеру та визначення переможця, який буде виконувати підрядні роботи.

«Однак для цього має бути передбачене хоча б мінімальне фінансування з обласного бюджету», - зауважив він.
Між тим, Оксана Важатко також розповідає, що наразі є необхідність коригування кошторисної частини проєкту і на це теж потрібні кошти. 

В результаті дискусії, члени комісії підтримали пропозицію депутат Віктора Козака звернутися до бюджетної комісії та рекомендувати виділити 50 тисяч гривень, які необхідні для коригування проектно-кошторисної документації та  для проведення  тендерної процедури з визначення підрядної організації, яка здійснюватиме реставраціно-ремонтні роботи будиночків Косачів в Колодяжному.
Тим часом, заступник начальника управління культури, з питань релігій та національностей облдержадміністрації Валерій Дмитрук повідомив депутатам про ще один шанс, який має Колодяжненський музей, аби отримати фінансову підтримку з казни держави.  

«Є також попередня інформація з Міністерства культури про те, що в проєкті державного бюджету для профільного Мінстерства буде включено цей об'єкт і для Волинської області  будуть передбачені кошти у вигляді цільової субвенції конкретно на реставраційні роботи цього об'єкту «, - резюмував він.

Telegram Channel