Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Обласні депутати просять передати «Волиньторф» у спільну власність територіальних громад

Приватизації підлягають збиткові підприємства. До таких підприємств ДП «Волиньторф» не відноситься.

Фото: Волинська обласна рада.

Обласні депутати просять передати «Волиньторф» у спільну власність територіальних громад

Під час сесії Волинської обласної ради депутати звернулися до Кабінету Міністрів України

Звернення до уряду про передачу майнового комплексу ДП «Волиньторф» з державної у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст області прийняли депутати Волинської обласної ради. За документ проголосував 51 обранець. У ньому, зокрема, йдеться:

Ми, депутати Волинської обласної ради восьмого скликання, занепокоєнні ситуацією, яка розгортається навколо державного підприємства «Волиньторф» (далі – ДП «Волиньторф»).

Відповідно до Закону України від 18 січня 2018 року № 2269 VIII «Про приватизацію державного і комунального майна» ДП «Волиньторф» є у переліку державних підприємств великої і малої приватизації. Підприємство передано в управління Фонду державного майна України.

Відповідно до наказу від 03 грудня 2019 року №1250 Фонд державного майна України «Про прийняття рішення про приватизацію єдиного майнового комплексу державного підприємства «Волиньторф» передбачено приватизувати єдиний майновий комплекс ДП «Волиньторф» шляхом продажу на аукціоні.

Приватизації підлягають збиткові підприємства, що десятиліттями є годівницею для зловживань, корупції, хабарництва і обтяжують бюджет. До таких підприємств ДП «Волиньторф» не відноситься.

Станом на сьогодні ДП «Волиньторф» є одним з кращих у торфовій галузі. За минулий рік підприємство виробило і реалізувало споживачам понад 114 тис.тонн торфового палива, що становить 60% випуску всієї торфопродукції в Україні. Понад 62 тис.тонн торфобрикетів 63% залишилося на Волині для опалення будинків та закладів бюджетної, комунальної і приватно-комерційної власності, решту дешевого та якісного Волинського палива розкупили споживачі з понад двадцяти областей України.

Оскільки у Маневицькому районі газифіковано лише декілька сіл і усі котельні переведені на брикети торфові, то наявність альтернативного палива необхідні для жителів району. Торфобрикетами опалюються понад 160 закладів бюджетної і комунальної сфери, а це: школи, дитячі садки, лікарні, санаторії, центри первинної медико-санітарної допомоги, поштові відділення та інші установи.

Підприємство забезпечує централізованим теплопостачанням жителів  багатоквартирних будинків селища Прилісненської ОТГ, опорний заклад              ЗОШ І-ІІІ ступенів с. Прилісне, і альтернативних видів опалення цих закладів на сьогоднішній день немає. 

У зв’язку із децентралізацією основними доходами Маневицької і Прилісненської громад є податки, сплачені Маневицьким торфобрикетним заводом-філіалом ДП «Волиньторф» та ДП «Волиньторф». Так, протягом 2017-2019 років, Маневицьким торфобрикетним заводом і ДП «Волиньторф» було сплачено до державного бюджету 76469 тис. грн до місцевого – 3714 тис. грн, а ЄСВ становить 114211 тис.грн. Завдяки цим коштам громади мають змогу заробляти та розвиватись.

Звертаємося до Вас з проханням передати єдиний майновий комплекс ДП «Волиньторф» з державної у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст області.

ДП «Волиньторф» є найбільшим працедавцем на території Маневицької і Прилісненської громад, де працює понад 300 чоловік. З приватизацією підприємства  колектив не матиме жодних гарантій, що робоче місце збережеться. Продаж ДП «Волиньторф», в такий складний для держави час, призведе до того, що жителі  Маневицької і Прилісненської громад залишаться без роботи та грошей.

Повноваження органів державної влади щодо управління державним майном та порядок передачі майна з державної до комунальної власності врегульовано рядом законодавчих та підзаконних нормативних актів: зокрема, Конституцією України, Законом України «Про управління об’єктами державної власності», Законом України «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності», Положенням про порядок передачі об’єктів права державної власності, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21 вересня 1998 № 1482, які визначають, що передача з державної у комунальну власність таких об’єктів, як цілісні майнові комплекси підприємств, установ, організацій, їх структурних підрозділів, а також нерухомого майна здійснюється за рішенням Кабінету Міністрів України, в т.ч. і з урахуванням позиції трудового колективу.

Якою буде подальша доля ДП «Волиньторф» – поки не відомо, але наша позиція чітка – підприємство і надалі має працювати на користь нашої держави, зокрема для Волинської громади.

Враховуючи вищевикладене, та беручи до уваги думку колективу підприємства, ми, депутати Волинської обласної ради, звертаємося до Вас з проханням передати єдиний майновий комплекс ДП «Волиньторф» з державної у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст області.

Telegram Channel