Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
«Інвестиційні няні» Зеленського - це лобістський інструмент для його партнерів-олігархів, а не для реальних інвесторів

Нянь нададуть олігархам, які і так себе непогано почувають?

Фото Гроші.

«Інвестиційні няні» Зеленського - це лобістський інструмент для його партнерів-олігархів, а не для реальних інвесторів

Законопроект про так званих «інвестиційних нянь» спрямований не на залучення реальних інвестицій, а на створення преференцій для окремих, наближених до Офісу президента олігархів

Про це після ухвалення законопроекту №3760 написала на своїй сторінці у Facebook народна депутатка з фракції «Європейська Солідарність» Ніна Южаніна.   

Ніна Южаніна.
Ніна Южаніна.

 «Сьогодні Верховна Рада прийняла в цілому законопроект №3760 про так званих «інвестиційних нянь». Він від початку був спрямованим не на реальне залучення інвестицій в Україну та створення нових робочих місць, а на підтримку окремих платників податків — очевидно, бенефіціарів діяльності цієї влади», – пише Южаніна.

Усі прізвища таких «інвесторів» відомі на загал. Що ж, для них епоха бідності точно закінчилася, чого, на жаль, не можна сказати про решту громадян.

Вона зазначає, що тепер будівництво об’єктів інфраструктури для окремих інвесторів буде здійснюватися повністю за рахунок бюджетних коштів. «Для таких платників будуть встановлені індивідуальні пільгові ставки податків або їх звільнять від сплати певних податків, що суперечить ключовому принципу податкового законодавства — нейтральності оподаткування», – наголошує Ніна Южаніна.

«А сам інвестиційний проект можна буде реалізувати у будь-якому регіоні України, навіть у центрі столиці, що аж ніяк не відповідає проголошеним намірам діючої влади щодо підтримки депресивних територій. При цьому підтримка надаватиметься не тільки в переробній промисловості, де найбільше створюється додана вартість, а ще й у добувній промисловості», – зазначає Ніна Южаніна.

Вона також зауважує, що закон не стимулює створення робочих місць із конкурентною зарплатою. «Вона лише на 15% повинна перевищувати розмір середньої заробітної плати у відповідній сфері у відповідному регіоні. Я пропонувала зобов’язати інвестора встановити рівень зарплати, що буде не менше 2-х розмірів мінімальної заробітної плати, адже виходить так, що інвесторам буде надано значні податкові пільги, а на оплаті праці людей дозволять економити», – пише Южаніна.

Автори вирішили зменшити й кількість робочих місць. «У редакції Президента було не менше 150 нових робочих місць щороку, в остаточній версії законопроекту — не менше 80 нових робочих місць впродовж всього строку реалізації проекту (тобто за 5 років)», – зазначає народний депутат.

Южаніна наголошує: на словах влада бореться з офшорами, а на ділі навпаки — всіляко дбає про їх існування. «Проектом передбачено, що заявниками можуть бути юридичні особи, до 50% статутного капіталу яких належить іншим особам, які зареєстровані в країнах з офшорним статусом. Тобто до 50% звільнених від оподаткування в Україні прибутків інвестора будуть виведені в офшорні зони»,  – застерігає Южаніна.

Вона робить висновок, що ухвалений закон – лобістський, він не дасть нічого економіці України.

«В результаті податкові пільги отримають гірничо-збагачувальні комбінати залізних, марганцевих та титанових руд, а всі приватні логістичні та митні склади, поштова та кур’єрська діяльність, курорти в країні, зокрема у Буковелі, додатково до податкових пільг отримають державну підтримку у вигляді побудови інфраструктури за рахунок бюджетних коштів.  Усі прізвища таких «інвесторів» відомі на загал. Що ж, для них епоха бідності точно закінчилася, чого, на жаль, не можна сказати про решту громадян», – резюмує Ніна Южаніна.

Telegram Channel