Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Що буде з келіями волинського монастиря-пам’ятки, де було кафе

Пам’ятка в Любешові.

Фото Суспільного.

Що буде з келіями волинського монастиря-пам’ятки, де було кафе

Підприємців, які працювали в будівлі пам’ятки архітектури національного значення – келіях волинського монастиря піарів, рішенням суду виселили. В будівлі продовжує працювати редакція місцевої газети та управління гуманітарної політики Любешівської селищної ради

Громада три роки намагається оформити право власності на приміщення келій, які були збудовані у XVII столітті.

Про це розповів Суспільному голова селищної ради Олег Кух.

З 1977 року в монастирських келіях працювало Об’єднання підприємств громадського харчування. Підприємиця Галина Арцишук, тримала тут кафе. «Хліб випікали, булочки і здобу. Кафе використовувалось для поминальних обідів, ніяких там вечірок, гульок, танців не було», – каже жінка, бізнес якої суд виселив з келій.

Келії монастиря піарів – пам’ятка архітектури національного значення.Правоустановчих документів на споруду немає. Нині у ній продовжують діяльність державні установи, редакція газети та спортивний зал.

«Виселити їх нікуди. З точки зору букви закону, де-юре не зовсім законно там сьогодні знаходиться управління», –каже він.

Селищна рада є балансоутримувачем будівлі, але без свідоцтва про право власності, не може проводити тут жодних капітальних ремонтів. Заступник начальника обласного управління культури Віталій Стрільчук розповів, що надали необхідні консультації щодо виготовлення документів на пам’ятку архітектури. Нині чекають відповіді з Мінкульту.

 

 

 

 

 

 

Джерело: Cуспільне Волині
Telegram Channel