Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
Військова медсестра з Рівненщини показує, як оздоблювати одяг вибиванкою

Василина вже змогла зацікавити інших давніми технологіями.

Фото НОВА.

Військова медсестра з Рівненщини показує, як оздоблювати одяг вибиванкою

Відроджує давню техніку шиття народного одягу

Активістка жіночого ветеранського руху, яка майже п’ять років гартувалася на фронті рочійсько-української війни та на службі у частинах ЗС України, операційна медична сестра Василина Плебанович з міста Дубно вирішила відродити техніку виготовлення стародавнього традиційного українського одягу, зокрема такого, в який вбиралися у 15-18 століттях на Західній Україні. Розповідає інтернетвидання НОВА (новини ветеранів: інформаційний портал для учасників АТО/ООС)..

Після війни у дівчини був дуже важкий психологічний стан, тому вона шукала якусь розраду, щоб вийти із депресії.

 

 Вибір припав на давній метод художньої обробки тканин, який називають вибиванкою. У результаті використання такої давньої техніки орнамент утворюється не в процесі ткання, а наноситься на готову тканину. Тобто, друкується.

 

 «Перспективи для повернення в побут сучасних українців виробів, виготовлених методом стародавньої вибійки, непогані. Ця ніша ще не зайнята. Про традиційні вишиванки в нас знають, а от про стародавній традиційний народний одяг, виготовлений методом вибійки, далеко не всі. Я хочу відродити цю справу, повернути вибиванку у культурний простір нашого народу. Переконана, що мені це вдасться…», – переконана Василина Плебанович.

«Я хочу відродити цю справу, повернути вибиванку у культурний простір нашого народу. Переконана, що мені це вдасться…», – переконана Василина Плебанович.

Василина вже зробила вагомі кроки для того, щоб її дивні вибиванки зацікавили інших і стали початком розвитку власної справи. Допомагають медсестрі у її стремлінні започаткувати свій бізнес, її побратими – активістки жіночого ветеранського руху.

Telegram Channel