Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
Завтра у Підбереззі питимуть до дна і наливатимуть знову по повній

Свято на порозі.

Фото зі сторінки Волинської єпархії ПЦУ в Facebook.

Завтра у Підбереззі питимуть до дна і наливатимуть знову по повній

Тамтешня православна громада відзначатиме престольний празник

22 грудня відзначаємо Зачаття праведною Анною Пресвятої Богородиці, вшанування ікони Божої Матерi «Несподiвана Радiсть», а громада в с. Підбереззя Горохівського деканату святкує престольний празник, повідомляє Волинська єпархія ПЦУ.

Господь, Який втілився для спасіння роду людського, поступово підготовлював для Себе на землі Пречисту Матір. Її батьки Йоаким і Анна благочестям перевершували сучасників. Але Бог бажав випробувати і ще більше прославити праведників, а тому попустив їм безпліддя.

Її батьки Йоаким і Анна благочестям перевершували сучасників. Але Бог бажав випробувати і ще більше прославити праведників, а тому попустив їм безпліддя.

Анна була молодшою донькою священника Матфана з Вифлеєма, її чоловік Йоаким був родом з Галилеї. Вони дали обітницю Богу присвятити своє дитя на служіння Йому, якщо Господь дасть його. Довго подружжя не мало дітей, але через багато років за їх молитвами ангел Господній звістив про зачаття Дочки, яка благословлятиме весь рід людський. Зачаття святою Анною відбулося в Єрусалимі, де і народилася Пресвята Діва Марія.

Радість праведників в храмі Єрусалимському і жива їх подяка Богу, Який звільнив їх від безпліддя й від ганьби між ближніми, було початком святкування Зачаття. Адже в зачатому плоді весь світ мав вірну запоруку спасіння. Йоакима й Анну церква називає богоотцями, бо вони були предками Ісуса Христа за плоттю.

На більшості ікон, присвячених Зачаттю, Пресвята Діва топче голову змія. Унизу по боках Йоаким і Анна зображаються зазвичай із піднятими й молитовно складеними руками, вони споглядають Божу Матір, під Її стопами – куля, оповита змієм (позначає диявола, який в особі занепалих прабатьків прагне підкорити своїй владі всесвіт). Є й інші образи, на яких свята Анна тримає на лівій руці Діву Марію в дитячому віці.

Початок церковного відзначення Зачаття Богородиці з точністю визначити важко через недостатність письмових пам’яток. Але можна вважати, що воно почалося ще із древніх часів.

Telegram Channel