Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
У Луцьку прийняли бюджет на 2021 рік: на що підуть гроші

Прийняли бюджет луцької громади.

Фото Главком.

У Луцьку прийняли бюджет на 2021 рік: на що підуть гроші

Сьогодні, під час позачергової 2-ї сесії міської ради, було прийнято рішення «Про бюджет Луцької територіальної громади на 2021 рік»

Розглядаючи проєкт рішення, депутати задавали свої запитання та уточнення. Зокрема, їх цікавило, фінансування яких галузей буде в пріоритеті у 2021 році. Директор департаменту фінансів та бюджету Лілія Єлова розповіла, що при формуванні бюджету розподіл коштів здійснювався таким чином, щоб була підтримана кожна галузь, а громада розвивалась збалансовано.

Передбачено кошти на виготовлення проєктно-кошторисної документації для капітального ремонту приміщення за адресою Драгоманова, 1 і створення музею історії та культури міста Луцька.

Зокрема, передбачено кошти на виготовлення проєктно-кошторисної документації для капітального ремонту приміщення за адресою Драгоманова, 1 і створення музею історії та культури міста Луцька. Серед експонатів музею планується, зокрема, представити творчий доробок Олександра Дишка.

Також передбачено кошти на капітальний ремонт проспекту Волі в сумі 48 млн грн. В рамках цих робіт планується і капітальний ремонт фасаду гімназії №4.

У той же час, Луцька міська рада — одна із небагатьох в Україні, яка виділяє кошти із міського бюджету на лікування дітей із гемофілією.

«Передбачено 12 мільйонів гривень. Такі захворювання потребують щоденного прийому спеціалізованих препаратів, однак це людські життя. Луцьк дійсно одне із небагатьох міст, які виділяють на це кошти. На жаль, в інших містах люди або помирають, або шукають інші джерела фінансування», - зазначив міський голова Ігор Поліщук.

Читайте також Відомо, коли в Луцьку ремонтуватимуть проспект Волі.

«Дійсно, ми побачили, що основний фінансовий тягар, який стосується боротьби із коронавірусом ліг повністю на плечі місцевого самоврядування. Тільки у Луцьку було виділено більше 80 млн грн на боротьбу із цим захворюванням. Більшість із коштів освоєно, облаштовано лікарні, і це було зроблено вчасно. Ми уникли тієї ситуації, яка є в деяких інших містах, коли людей кладуть на лікарняних ліжках в коридорах, коли немає доступу до кисню. Ці питання і цю відповідальність мала розділити держава. На превеликий жаль, ті кошти, які ми отримали на боротьбу із коронавірусом, просто мізерні.

Недовиконання бюджету цього року становить більше 200 млн грн, що сталося внаслідок об’єктивних причин. На жаль, безліч виробництв змушені скорочувати працівників, переводити на неповний робочий день, зменшувати заробітну плату, що негативно позначається на сплаті податку з доходів фізичних осіб.

Також є певні суб’єктивні чинники, які суттєво знижують доходи нашого бюджету на наступний рік. Зокрема, запекла боротьба йшла за акциз, який становить 58 млн грн для нашої громади. Ми могли його не отримати, а це кошти, за які, зокрема, можна відремонтувати проспект Волі. На щастя, Асоціація міст України, разом із народними депутатами, змогла цю ситуацію переломити.

В той же час було скасовано пайову участь, сума якої і без того не була високою. Забудовники будують багатоквартирні будинки, торгові центри, створюють навантаження на дорожньо-транспортну інфраструктуру, технічні мережі. Верховна Рада прийняла лобістський закон і позбавила міста отримувати ці кошти.

Ми ж будемо зустрічатися із забудовниками та закликати їх до соціальної відповідальності та залучення до тих проблем, що є в місті.

Окремо хочу сказати про збільшення реверсної дотації. Це сума коштів, яка йде із місцевих бюджетів до державного на фінансування неспроможних громад. Жодного разу я не бачив звіту про використання коштів цієї реверсної дотації. Куди йдуть кошти — не зрозуміло.

Проблема є і з профтехосвітою, адже 70 відсотків студентів, які навчаються у закладах профтехосвіти на утриманні міського бюджету, не є членами нашої територіальної громади. В лучан та підприємців, які наповнюють місцевий бюджет, є питання: чому ми маємо платити стипендію, платити за пільгове харчування, енергоносії, платити зарплату викладачів, якщо лише 30% є членами нашої територіальної громади.

Та ми бачимо, що навіть в умовах непростого бюджету цього року ми змогли реалізувати чимало гарних проєктів, наше місто жило та розвивалося. Переконаний, що розвиток продовжиться і наступного року.

Бюджет на 2021 рік буде соціально-орієнтований, та в той же час передбачатиме серйозні видатки на проєкти, які мають для міста колосальне значення. Зокрема, це проєкт по Європейському банку реконструкції та розвитку і ДКП «Луцьктепло». Буде реалізовано масу заходів: і заміна 12-ти водогрійних котлів на семи котельнях, і заміна пальників, насосів, іншого обладнання, і автоматизація котелень. Усі ці заходи дадуть економію, орієнтовно, 29 млн грн в рік.

Разом з тим, це і надзвичайно серйозні проєкти КП «Луцькводоканал». Зокрема: заміна обладнання на п’яти каналізаційно-насосних станціях, будівництво нової КНС в межах Дубнівського водозабору, буріння нових артезіанських свердловин, заміна обладнання на дев’ятнадцяти підйомних станціях водоканалу. Робота, яка буде зроблена наступного року, дійсно є дуже суттєвою.

Разом з тим, це і завершення реалізації програми НЕФКО-3. Наступного року передбачено капітальну термомодернізацію дев’яти садочків, однієї школи. Сподіваємося, що співпраця із НЕФКО буде продовжуватися.

Разом з цим, наступного року ми здійснюємо мрію нашого міста — нові тролейбуси. Два тролейбуси ми вже отримали, і вже до кінця серпня наступного року отримаємо ще двадцять сім одиниць техніки. Мабуть, це найбільш радикальне оновлення рухомого складу луцького підприємства електротранспорту.

Серйозні зміни також очікують і освітню галузь. Ми виділяємо кошти на добудову заборольської школи, виділяємо кошти на завершення капітальних робіт княгининівських школи і садочку.

Ми підійшли до реалізації серйозного і відповідального проєкту реконструкції проспекту Волі від вулиці Шопена до Київського майдану. Ми розбудовуватимемо транспортну інфраструктуру нашого міста, створюватимемо сквери та робитимемо наше місто кращим у багатьох галузях. Сподіваюся, що нам вдасться усе це здійснити та зекономити кошти.

Формуючи проєкт бюджету, ми формували його з песимістичних показників. Адже завжди краще, щоб ситуація перевершила очікування, ніж якби ми передбачили нереальний бюджет, і думали від яких проєктів відмовитися», - звернувся до присутніх міський голова Ігор Поліщук.

Проєкт бюджету було підтримано 38-ма голосами депутатів усіх фракцій.

Джерело: Луцька міська рада.
Telegram Channel