Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
В Луцьку може з’явитися аналог знаменитого Лондонського музею Мадам Тюссо

Реалії часу: минуле має поєднуватися зі сучасними технологіями.

Фото: planetofhotels.com.

В Луцьку може з’явитися аналог знаменитого Лондонського музею Мадам Тюссо

Як зробити Волинь та Луцьк привабливими для туристів? Цю тему обговорили сьогодні на робочій зустрічі голови обласної ради Григорія Недопада, його заступників Юрія Поліщука та Григорія Пустовіта з розробником проєкту «Музей становлення української нації» Валерієм Галаном

Комунікатором такої розмови стала депутатка Луцької міської ради Алла Надточій. Вона каже, що зініціювала такий діалог відомого мецената та волинської влади, аби зробити область привабливішою для туристів. Тема також зацікавила посадовців Луцької міської ради та Волинської ОДА.

Музей «Становлення української нації» - це перший в Україні інноваційний музей історії, де минуле поєднується з сучасними технологіями.  Він не схожий на традиційні вітчизняні музеї. Тут оживають славетні сторінки історії нашої держави, з якими можна  ознайомитися  упродовж 1,5-2 годин     через  сюжети з абсолютно реалістичними 3-D фігурами видатних постатей: королів та гетьманів, військових та вчених, артистів та спортсменів.

Валерій Галан переконує, що в основі - принцип об'єктивності, бо до проєкту залучено понад 50 наукових організацій. «Але сьогоднішню молодь ви не зацікавите  сухими науковими монографіями», - виправдовує нетрадиційний музейний концепт Валерій Галан. Він вважає, що знати правдиву історію України дуже важливо для розвитку нації.

«Нашу історію, або вкрали, або ж перекрутили, а важливо, щоби люди знали, пишалися та об'єднувалися навколо історії. Тоді мінятиметься свідомість. Якщо я знаю, що мої пращури - леви, то я - лев. І тоді я не дам зробити із себе «барана», - пояснює Валерій Галан.

Читайте такожНа Рівненщині обікрали музей: винесли бивень мамонта, дві козацькі шаблі та Євангеліє.

Про сам розвиток туризму, як галузі, луцький гість вже говорить як бізнесмен. Він переконує посадовців, що потрібно залучати принцип бізнесу «бути не кращим, а іншим». «Міста західної частини України намагаються наслідувати в усьому Львів. Відкривають кав'ярні та шоколадні майстерні. Цим вони хочуть привабити туристів. Але кав'ярні - це родзинка Львова, а в Луцька має бути - своє», - підкреслив пан Галан. Він називає найголовнішим туристичним магнітом нашого обласного центру замок, каже, що чув про інші туристичні об'єкти в області, але вважає, що власне туристичний бізнес у нас розвинутий дуже слабо.

Якщо я знаю, що мої пращури - леви, то я - лев. І тоді я не дам зробити із себе «барана»

Щоб виправити ситуацію, на думку Валерія Галана, потрібно об'єднати зусилля влади та зацікавленого бізнесу, який, крім стійкої національної ідеї, матиме на меті досягнення комерційних результатів.

Озвучені ідеї підтримує голова обласної ради Григорій Недопад. Він каже, що на Волині чимало цікавих об'єктів для туристів, а до історії краю мають стосунок чимало відомих історичних персоналій.  «Наші діти та внуки повинні знати вітчизняну історію і ми повинні зробити все для того, щоб вони хотіли її знати. Ми розуміємо, що у  музейній справі сьогодні потрібні свіжі підходи. Я бував в багатьох музеях Європи і бачив, як там зацікавлюють людей. Нам потрібно втілювати подібні ідеї», - каже Григорій Недопад.

Голова обласної ради вважає державно-приватне партнерство в розвитку туристичним об'єктів та маршрутів досить прийнятним варіантом для Волині. Валерій Галан не проти допомогти створити аналог знаменитого лондонського музею мадам Тюссо в нашому обласному центрі.

Григорій Недопад пообіцяв відвідати музеї у Львові та Києві, які діють в рамках проєкту «Становлення української нації».  Після цього можливо відбудуться більш предметні перемовини.

Джерело: Волинська обласна рада
Telegram Channel