Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
ДСНС закликала «пінгвінів» мати розум

Чи варто аж так ризикувати?

Фото fishergo.com.ua

ДСНС закликала «пінгвінів» мати розум

Крига ще не набрала потрібної товщини для зимової риболовлі

Попри те, що температурний показник сягнув позначки нижче нуля, рятувальники застерігають, що виходити на лід наразі небезпечно: крига ще не набрала потрібної товщини, а нестійка погода створює пряму загрозу для життя та здоров'я людей, які ризикуючи життям, виходять на лід, повідомляє ДСНС України.

Для прикладу, 25 грудня близько 11:00 у селі Хлипнівка Звенигородського району Черкаської області на річці Гнилий Тікич потонули 2 рибалки. Чоловіки 1969 та 1993 років народження разом із 14-річною дівчиною знаходилися на кризі. Через деякий час лід під ними почав тріщати, люди опинилися у воді. Дорослим  вдалося виштовхати з крижаної води на поверхню криги дитину, проте самі врятуватися не змогли.

Дорослим  вдалося виштовхати з крижаної води на поверхню криги дитину, проте самі врятуватися не змогли.

Днем раніше, 24 грудня, у м. Борзна, Чернігівської області, від пересічних громадян надійшло повідомлення про те, що у р. Борзенка за 20 м від берега під кригу провалився чоловік. На місце події прибули надзвичайники й за допомогою рятувального круга та драбини дістали постраждалого з крижаної води на берег та передали працівникам екстреної медичної допомоги. Ним виявився 59-річний місцевий мешканець, який, нехтуючи правилами безпеки, вирішив порибалити.

Аби попередити виникнення подібних ситуацій, фахівці Служби порятунку щодня здійснюють превентивні заходи з населенням поблизу водойм на території всієї України.

Так, 23 грудня в Херсонській області рятувальники Олешківського району, з метою попередження травмування та загибелі громадян, провели профілактичні бесіди з місцевими жителями та нагадали їм правила безпечної поведінки у зимовий період, зокрема, під час ожеледиці та на водних об’єктах. Водночас, бійці ДСНС розповсюджували листівки з актуальною інформацією і порадами як необхідно діяти у нестандартних ситуаціях.

Того ж дня у Запорізькій області мелітопольські надзвичайники провели превентивну роботу з громадянами у місцях масового скупчення людей. Вогнеборці акцентували, що йдучи на зимову водойму, кожному потрібно бути вкрай обережним, дисциплінованим і суворо дотримуватися правил поведінки на льоду, щоб не наражати на небезпеку себе й оточуючих.

Подібні заходи 23 грудня здійснили ДСНСівці Чернігівщини на річці Стрижень в районі регіонального ландшафтного парку «Ялівщина». Під час інструктажів вони ознайомили з небезпеками перебування на льоду, розповіли послідовність дій у разі потрапляння під кригу та при наданні допомоги людині, яка тоне. Спілкуючись з населенням, рятувальники дізналися, що дехто з них вже має неодноразовий «досвід» потрапляння у крижану воду, проте це, на жаль, не зупиняє їх і надалі ризикувати життям заради улюбленого дозвілля.

Днем раніше в с. Цимбали Білопільського району, що на Сумщині, бійці ДСНС провели роз’яснювальну роботу з любителями зимової риболовлі на місцевому ставку. Надзвичайники основну увагу приділили правилам безпеки під час перебування на водоймах взимку, нагадали, що в морозну погоду необхідно тепло вдягатися аби уникнути обмороження. Категорично забороняється вживати алкогольні напої, а також йти на водойму у нічний час. Фахівці Служби порятунку нагадали рибалкам, що товщина криги повинна становити не менше 7-12 см для однієї людини.

А на Львівщині надзвичайники удосконалювали навички з проведення рятувальних робіт на водних об’єктах у зимовий період. Рятувальники відпрацювали  різні способи порятунку: за допомогою рятувального кола,  кінця «Олександрова» та з використанням плавзасобу. «Врятованим» була надана перша домедична допомога.

Шановні громадяни, візьміть до уваги кілька порад щодо правил поведінки поблизу та на водоймах у зимовий період.

Пам’ятайте про таке:

виходити на лід можна тільки за стійкої морозної погоди;

забороняється виходити на кригу, товщина і міцність якої вам невідомі;

переходити водойми потрібно в спеціально позначених і обладнаних для цього місцях;

забороняється спускатися на лижах з крутого берега на неперевірений на міцність і товщину лід;

забороняється збиратися на кризі великими групами в одному місці;

не можна виходити на лід: у місці з’єднання річок; у випадку швидкої течії річки у цьому місці; за наявності вмерзлих у лід дошок, палиць та інших предметів; у випадку різного забарвлення льоду; під час сильного перепаду температури й потепління;

не виходьте на водойму у темний період доби;

не вживайте спиртні напої біля водойм;

пильнуйте за дозвіллям дітей та пояснюйте їм небезпеку тонкої криги.

Якщо з вами сталася надзвичайна подія, або ви стали свідком такої, —  не зволікайте, телефонуйте до Служби порятунку за номером 101!

Telegram Channel