Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
На Рівненщині старателі погрожували поліції розправою

Попри опір, поліцейські дісталися до місця події, де виявили свіжі розмиви грунту та мотопомпу.

Фото Нацполіції.

На Рівненщині старателі погрожували поліції розправою

Інцидент стався увечері у лісовому масиві неподалік села Олексіївка Сарненського району

На Рівненщині невідомі в балаклавах перекрили дорогу та погрожували фізичною розправою правоохоронцям, коли ті прибули за повідомленням про незаконний видобуток бурштину. На вимогу припинити протиправні дії останні не реагували, – повідомили у пресслужбі поліції області, передає Суспільне.

Інцидент стався у вечір п'ятниці, 25 грудня, у лісовому масиві неподалік села Олексіївка Сарненського району.

«Під час перевірки інформації, неподалік від місця події, орієнтовно, 30 невідомих осіб у балаклавах перекрили дорогу працівникам поліції та заблокували їх подальший рух. На вимогу припинити протиправні дії, останні не реагували, натомість погрожували поліцейським фізичною розправою та шарпали за одяг», – розповіла пресофіцерка поліції області Катерина Загурська.

«На вимогу припинити протиправні дії, останні не реагували, натомість погрожували поліцейським фізичною розправою та шарпали за одяг», – розповіла пресофіцерка поліції області Катерина Загурська.

Попри опір, поліцейські дісталися до місця події, де виявили свіжі розмиви грунту та мотопомпу.

Правоохоронці розпочали досудове розслідування за фактом опору працівникові правоохоронного органу та за фактом незаконного видобування бурштину, – додали у пресслужбі поліції області.

Що відомо

На Рівненщині правоохоронці влаштували рейд, щоб протидіяти незаконному видобутку бурштину, зокрема, у Рівненському заповіднику та у Сарненському районі. Дорогу їм перекривали люди в балаклавах, але ті зафіксували злочин, – повідомляють у поліції. У старателів, що були у заповіднику, вилучили мотопомпу та авто.

З початку 2020-го року до поліції області надійшло 898 заяв і повідомлень, що стосуються незаконного видобутку бурштину, 165 із яких — з ознаками кримінальних правопорушень.

Читайте також: СБУ викрила прикордонників Волині та Рівненщини на організації корупційної схеми ввезення бурштину і тютютну (Фото, Відео).

У результаті проведених рейдів вилучено 73 мотопомпи, 22 автомобіля та понад 2,5 тонни бурштину. Слідчі повідомили особам про підозру у 36 кримінальних провадженнях та 39 кримінальних проваджень скеровано до суду.

За доволі приблизними оцінками «чорного ринку», 2,5 тонни бурштину – це 30 мільйонів гривень. Це дуже приблизно, адже вартість бурштину залежить від низки факторів, таких як розмір, колір, вік і наявність комах чи інших скам'янілостей всередині.

Після видобутку бурштину рекультивації в області потребує близько 10-ти тисяч гектарів земель. Це більше, ніж спільна площа міста Рівне та приміського Квасилова. Науковці певні, що шансів на відновлення родючості такого ґрунту – небагато. 

Telegram Channel