Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Профорієнтація для дорослих: як обрати «свою» професію

Сьогодні в Україні професію готові змінити майже 40% громадян.

Фото indigo.

Профорієнтація для дорослих: як обрати «свою» професію

В дитинстві всі мріяли кимось стати, зазвичай – космонавтом, пожежником, лікарем, учителем чи шофером. Що змушувало дитячі голівоньки так думати

В першу чергу, популярність і затребуваність професії. Що змінилося наразі? Мабуть – нічого.  Зараз  також всі хочуть бути затребуваними і реалізованими, відчувати себе на своєму місці. Отримувати від роботи не тільки грошову компенсацію, але і задоволення. Це важлива психологічна основа для здоров’я в цілому і проектування щасливого майбутнього. Але (тут хочеться поставити занадто великий знак запитання і оклику), якщо, отримавши диплом про здобуття певної професії і влаштувавшись на роботу згідно із кваліфікацією ви не отримуєте ТЕ, про ЩО мріяли, тоді потрібно міняти роботу. Якщо вона нудна, одноманітна і нецікава. Якщо вона роздратовує?! Якщо ви хочете надихати людей ідеями, а вам на стіл кладуть черговий звіт?! Міняйте і не впадайте в паніку – не ви одні!

Вирішивши кардинально змінити професію, приймайте рішення не поспіхом. Доречно буде пройти тест на профорієнтацію, який допоможе визначити свої когнітивні здібності і покажи сильні і слабкі сторони діяльності.

Трохи статистики

Працівники кадрових агентств, які займаються будь-то рекрутингом бізнес аналітика, розробника, продуктового менеджера, чи намагаються закрити вакансії в інших галузях, слідкують за даними соціологічних досліджень щодо ринку праці. Сьогодні в Україні професію готові змінити майже 40% громадян, які активно працюють в різних сферах, але мають невисокий чи середній рівень доходу; ще 25% -  не проти здобути суміжну з основною професією спеціальність. Фахівці з високим рівнем доходу  помітно рідше висловлюють бажання  зробити зміни.

Покроковий шлях вирішення проблеми

  • Вирішивши кардинально змінити професію, приймайте рішення не поспіхом. Доречно буде пройти тест на профорієнтацію, який допоможе визначити свої когнітивні здібності і покажи сильні і слабкі сторони діяльності. Технічні професії краще даються людям з наочно-образним і системним мисленням, а  гуманітарні - з творчим. Оцініть вербально-логічну пам'ять і стійкість уваги. Визначте свій психотип. Все це допоможе зорієнтувати себе  на ту  сферу, яка більше підходить.

  • Визначивши свої когнітивні здібності, подумайте яких ще навичок вам не вистачає. Для цього в інтернеті виберіть відповідний практичний семінар  чи пройдіть курси. Тренуйтеся самостійно. Читайте мотиваційні книги. Загляньте ось сюди: https://indigo.co.ua/ua. Радьтеся з друзями, колегами, які вас добре вивчили, близькими людьми. Не завадить проконсультуватись у  психолога.

  • Пройшовши всі етапи самоосвіти і набувши певних навичок, ви будете повністю зорієнтовані на пошук «своєї» роботи. І починати його потрібно із складання резюме. Здавалось, завдання доволі легке, але у цій справі доведеться проявити неабияку кмітливість і розуміння того, в яку сферу діяльності ви збираєтесь влаштовуватись. До прикладу: Якщо ви раніше працювали вчителем, то на посаду менеджера навряд чи вас візьмуть, якщо в резюме будете описувати свій передовий педагогічний досвід у вихованні  і навчанні дітей. Може потрібно згадати, як під час роботи у школі ви займалися волонтерською діяльністю і активно працювали з людьми. Саме на цьому варто зробити акцент.

  • Якщо ніякі думки з цього приводу не приходять, зверніться до висококваліфікованих фахівців із цього питання, наприклад компанії «РЕКРУТИНГОВЕ АГЕНТСТВО INDIGO».

  • Професійно оцінені ваші можливості кваліфікованим рекрутером стануть основою для  правильної поведінки на співбесіді.

  • На співбесіді будьте впевнені. Уважно слухайте і намагайтеся відповідати на запитання відверто, оминаючи свої недоліки. Важлива порада: не висувайте занадто високий рівень зарплатних вимог. Виваженість і вихованість ще нікому не стали на заваді.  Умійте задовольнятися малим. Менеджер завжди оцінить це і у майбутньому це спрацює тільки в кращу сторону. 

Telegram Channel