Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Майже сімсот червонокнижних кажанів врятували від загибелі в смітнику (Фото)

Волонтери сподіваються, що небайдужі допоможуть знайти транспорт та пальне, аби перевезти знайдених кажанів до Центру реабілітації рукокрилих у Харкові.

Фото suspilne.media.

Майже сімсот червонокнижних кажанів врятували від загибелі в смітнику (Фото)

Акцію порятунку провели в Запоріжжі

Шістсот вісімдесят одного червонокнижного кажана 27 грудня містяни знайшли на смітнику у Комунарському районі. Про знахідку вони повідомили ековолонтерці Олесі Кулик. Про це інформує Суспільне Запоріжжя.

 

 Жителі Комунарського району, мати Ірина і син Владислав, які знайшли кажанів у контейнері для сміття, кілька годин охороняли його, доки не приїхала помічниця ековолонтерки Марина Фесенко: «Нахиляюсь туди в бак, витягаю і складаю у коробки. Тим часом, Владислав готує нову коробку. Коли вже я не можу дістати мишів, водій таксі пропонує нахилити бак, я туди залізаю з ногами, починаю витягати їх. Перебрали й порозривали пакети зі сміттям – шукали живих тваринок, щоб нікого не забути, й ніяка миша не задихнулася.»

«Перебрали й порозривали пакети зі сміттям – шукали живих тваринок, щоб нікого не забути, й ніяка миша не задихнулася», - розповідає рятувальниця.

На таксі в кількох коробках Марина привезла кажанів до Олесі додому, у Правобережну частину міста. Там дівчата протягом кількох годин приводили їх до тями. «Ми їх перерахували, по-перше. Потім подивилися їх стан здоров’я: чи є серед них худенькі. Якщо є худенькі, це значить, що їх потрібно догодовувати. Тому ми всіх мишок напоїли, всіх перерахували. Майже 6 годин цим займалися,»- розповіла Олеся Кулик.

 

 

Зараз тварини перебувають у приватному будинку волонтерки та чекають на перевезення до Харківського Центру реабілітації рукокрилих. Серед врятованих кажанів, кілька представників породи «руда вечірниця» та «сірий вухан». Олеся Кулик розповідає, що останній – один із найрідших видів кажанів у Запоріжжі. «У різних містах із різним кліматом живуть летючі мишки різних видів. Всі вони – у Червоній книзі України, тому дуже важливо розуміти, що, якщо ви знайшли взимку, або коли холодно летючу мишку, то ви можете їй допомогти, і вони потребують вашої допомоги.»

За словами Олесі Кулик, не потрібно сприймати кажанів як небезпечних тварин. Вони не агресивні і не загрожують людині. Навпаки, потребують обережного ставлення. «Її потрібно брати в руки лише в якійсь тканині. Взимку можна використати шарф, або рукавички, тому що у мишки хутро, а у нас руки пітніють, і якщо ми спітнілими руками доторкнемося до мишки, вона може захворіти і потім не полетіти.»

Волонтери сподіваються, що небайдужі допоможуть знайти транспорт та пальне, аби перевезти знайдених кажанів до Центру реабілітації рукокрилих у Харкові. Там біологи належним чином їх доглянуть. Біологиня та співзасновниця Харківського центру реабілітації рукокрилих Фельдман Екопарк Альона Прилуцька розповіла Суспільному про те, як відбувається такий процес догляду.

«Ми будемо їх зважувати, кільцевати, оглядати. Якщо у них вага буде висока, достатня до зимівлі, вони одразу відправляться до зимівлі. А якщо вага буде занизькою, недостатньою для продовження зимівлі, їх потрібно буде відгодовувати впродовж тижня-двох, доки кажани не наберуть вагу, необхідну для зимового сну.»

Читайте також: На Рівненщині врятували сліпого пса.

Альона Прилуцька каже, що вже не перший рік центр приймає такі великі групи рукокрилих. Нещодавно в екопарк Фельдмана надійшла група з 1000 кажанів.

Telegram Channel