Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Чи можна запускати феєрверки у Луцьку на свята

Небезпечна краса.

Фото ura.news.

Чи можна запускати феєрверки у Луцьку на свята

У січні 2021 року депутати внесуть необхідні правки та продовжать дію попередньої заборони, що нині протермінована, але ...діє

На зимові свята у Луцьку найчастіше чути вибухи феєрверків. Мешканці міста запускають у небо салют, проводжаючи минулий рік, і зустрічаючи новий. З моменту початку антитерористичної операції на сході України цій традиції поклали край. Рішення заборонити використовувати піротехніку прийняли багато міст України, у тому числі і обласний центр Волині. Тему досліджували журналісти ІА «Конкурент».

Найперше ситуацію прокоментував новообраний міський голова Ігор Поліщук. За його словами, заборона на феєрверки на території міста не припиняла діяти, і відповідальність за її порушення досі є. 

«Не можна запускати феєрверки у Луцьку. Заборона діє на основі рішення міської ради від 27 серпня 2014 року. Я думаю, що будь-хто розуміє, що змінилася назва АТО на ООС, але суть та сама. Звичайно, якщо хтось буде оскаржувати протокол, який поліція складає на порушника, в суді, можливо, він чогось і доб'ється. Але не можна використовувати піротехнічні засоби», – каже Ігор Поліщук. 

На зауваження про те, що рішення міської ради попереднього скликання дещо «протерміноване», очільник міста відповів:

«Ми звернули увагу на цей факт на попередній сесії, і на наступній вже підготуємо всі необхідні зміни до цього рішення і приймемо їх. Але це вже буде після Нового року». 

Тим часом правоохоронці повинні якось реагувати на використання піротехніки в Луцьку. Однак, чим саме керуватимуться поліцейські в питанні використання піротехніки в новорічну ніч, коментують доволі розгублено. Кажуть, що проситимуть громадян не використовувати феєрверки, як того вимагає рішення міськради, проводитимуть профілактичні бесіди, складатимуть протоколи. 

«Якщо піротехніку використають у громадському місці і травмуються люди, однозначно, реагування буде відповідним. Є ст. 195-6 КУпАП (порушення порядку виробництва, зберігання, перевезення, торгівлі та використання піротехнічних засобів), відповідно до якої поліція притягуватиме порушників до адмінвідповідальності. Є ст. 173 (дрібне хуліганство), 182 (порушення правил додержання тиші) КУпАП, за якими також можуть притягувати. 
Поліція складає протоколи – рішення про штраф чи інше покарання приймає суд», – коментує речниця нацполіції на Волині Ольга Бузулук. 

Волинські рятувальники у свою чергу радять утримуватися від використання піротехнічних виробів як дорослим, так і дітям. Дітям взагалі не можна самотужки запускати феєрверки. 

«Якщо купується піротехніка, вона повинна бути придбана у магазинах, які мають на це відповідну ліцензію. Купувати радимо тільки сертифіковану в Україні продукцію. Якщо продукт сертифікований, він вважається безпечним для використання. Продавати піротехніку можна тільки у спеціально облаштованих магазинах. Не з рук, не на ринку, а тільки в магазині», – нагадує речник ДСНС на Волині Володимир Нестеров.

Вони можуть притягнути до відповідальності хіба за порушення правил пожежної безпеки, а не за використання феєрверків загалом. Тому в ДСНС просять не нехтувати правилами пожежної безпеки на свята. 

Читайте також: У Києві на головній ялинці загорілася новорічна декорація (Фото).

У своїх коментарях журналістам правоохоронці, рятувальники та очільник міста просять не забувати про етичний аспект цього питання, і з розумінням віднестися до заборони. Адже святковий настрій можна створити і іншими способами, не створюючи дискомфорту людям, які захищали територіальну цілісність України. 

Таким чином, до наступної сесії Луцької міської ради у Луцьку діятиме заборона на використання піротехніки, термін давності якої вийшов більше, ніж два роки тому.

Таким чином, до наступної сесії Луцької міської ради у Луцьку діятиме заборона на використання піротехніки, термін давності якої вийшов більше, ніж два роки тому. У січні 2021 року депутати внесуть необхідні правки та продовжать у Луцьку заборону на піротехніку. 

Telegram Channel