Як змінились шкільні правила у 2021 році - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 27.31 € 32.47
Як змінились шкільні правила у 2021 році

Передбачено ряд обмежень щодо вмісту в стравах солі, цукру і жиру з урахуванням сучасних тенденцій щодо здорового харчування та рекомендацій ВООЗ.

Фото ілюстративне.

Як змінились шкільні правила у 2021 році

В Україні з початку 2021 року школи перейшли на новий санітарний регламент, і тепер заклади середньої освіти працюватимуть за новими правилами. При цьому з 1 січня попередній аналогічний документ, який діяв майже 20 років, вже не є чинним

Новий санітарний регламент для шкіл був розроблений Міністерством охорони здоров'я України, розповіли у прес-службі відомства.

Нові правила регулюють наявність у школах інтернету, зобов'язують обладнати туалети всередині будівлі, а також забороняють орендувати приміщення навчальних закладів під непрофільний бізнес.

Крім того, змінено підходи до організації харчування - в школах дозволяється організовувати кейтерінг, який має відповідати принципам і вимогам безпеки харчових продуктів на базі системи НАССР. Передбачено ряд обмежень щодо вмісту в стравах солі, цукру і жиру з урахуванням сучасних тенденцій щодо здорового харчування та рекомендацій ВООЗ.

Передбачено ряд обмежень щодо вмісту в стравах солі, цукру і жиру з урахуванням сучасних тенденцій щодо здорового харчування та рекомендацій ВООЗ.

Санітарний регламент передбачає:

1. Учні, які проживають на відстані понад 2 км від навчального закладу, забезпечуються транспортом для підвезення до школи;

2. Всі працівники шкіл повинні проходити обов'язкові профілактичні огляди. У разі порушення термінів їх проходження працівники до роботи не допускаються;

3. Визначено перелік продуктів харчування, які забороняється продавати у шкільних буфетах і шкільних автоматах: чіпси, сухарики, попкорн, ковбаси, сосиски, копчену і солену рибу, деякі солодощі тощо. Також встановлені групи харчових продуктів, які мають бути в щоденному шкільному раціоні учнів (злакові, овочі, фрукти і ягоди, молочні продукти) і врегульовано питання організації харчування дітей з особливими потребами.

Санітарний регламент передбачає:

1. Учні, які проживають на відстані понад 2 км від навчального закладу, забезпечуються транспортом для підвезення до школи;

2. Всі працівники шкіл повинні проходити обов'язкові профілактичні огляди. У разі порушення термінів їх проходження працівники до роботи не допускаються;

3. Визначено перелік продуктів харчування, які забороняється продавати у шкільних буфетах і шкільних автоматах: чіпси, сухарики, попкорн, ковбаси, сосиски, копчену і солену рибу, деякі солодощі тощо. Також встановлені групи харчових продуктів, які мають бути в щоденному шкільному раціоні учнів (злакові, овочі, фрукти і ягоди, молочні продукти) і врегульовано питання організації харчування дітей з особливими потребами;

4. Оренда приміщень шкіл не під освітні потреби заборонена;

5. Встановлені вимоги до благоустрою території шкіл та осіб, які зобов'язані стежити за дотриманням норм і нести відповідальність за їх порушення;

6. Дозволено для використання в навчальних закладах підключення до інтернету (роутери Wi-Fi повинні розміщуватися на висоті не менше 2 м від підлоги та вимикатися у позанавчальний час);

7. Встановлені вимоги до обладнання, яке використовується в навчальних закладах: діагональ моніторів ПК повинна бути не менше як 15 дюймів, екрани ноутбуків - 14 дюймів, пристрої повинні мати клавіатуру і мишу;

8. Для профілактики порушень осанки, зору і слуху пропонують не менше ніж 2 рази на рік пересаджувати учнів в інші ряди;

9. Учнів, які часто хворіють на простудні захворювання, ревматизм, ангіну, рекомендують розміщувати в третьому ряду (біля внутрішньої стіни);

10. У закладах освіти повинні бути внутрішні санвузли.