Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Лучанка показала, як створює з отруйного борщівника мелодійні дощовиці

Цікавина.

Фото Суспільного.

Лучанка показала, як створює з отруйного борщівника мелодійні дощовиці

Лучанка Галина Бичкова виготовляє музичні інструменти з борщівника Сосновського.

Про це йдеться в сюжеті Суспільного. 

Жінка розповіла, що стебло отруйної рослини добре підходить для відтворення мелодійного звуку.

Стебла збирає восени, тоді, каже майстриня, рослина вже висихає і не пече руки.

Дощовиці Галина виготовляє щодня після роботи. Жінка працює фельдшеркою ветеринарної медицини. Матеріал для інструментів шукає на полях під Луцьком. Стебла збирає восени, тоді, каже майстриня, рослина вже висихає і не пече руки.

«Перший раз я брала рукавиці, але потім помітила, що навіть зелені листочки пізно восени не печуть, тому що сік потребує сонячне проміння і під його дією виникає опік. Беру пилочку, сумку велику, він легкий, але об’ємний і заготовляю», - розповідає майстриня. Для дощовиць жінка обирає товсті стебла.

Реклама Google

На виготовлення однієї дощовиці потрібно два тижні. Спершу жінка ретельно вимиває стебла борщівника під проточною водою і знімає шкірку, де ще може бути отрута. Технологію виготовлення інструментів майстриня показала Суспільному.

Подальші етапи створення дощовиці, розповідає Галина Бичкова - шліфування, покриття лаком, обклеювання отворів картоном, декорування і наповнення стовбу. Від компонентів залежить звук майбутнього інструменту. Всередину жінка засипає камінці, пісок, бісер, або крупи.

Реклама Google

Дощовиці, які ще називають «посохи дощу» жінка виготовляє вже кілька років. Каже: це древній шаманський інструмент, з допомогою якого люди спілкувалися зі стихією. В 70-х роках в Європу дощовицю завезли як сувенір. Нині ж майстриня радить використовувати інструмент для заспокоєння нервів, або співів.

Читати також: У Луцьку звучатиме опера, яка увійшла в десятку найвидатніших музичних творів сучасності

 

 

Джерело: Суспільне. Волинь.
Telegram Channel