Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Депутати та правоохоронці не складатимуть іспиту з української мови у 2021 році

Ми приречені на нардепів, які не знають української мови?

Ілюстрація Оксана Федько/Громадянський рух «Відсіч».

Депутати та правоохоронці не складатимуть іспиту з української мови у 2021 році

У середині січня набуває чинності одна зі статей закону про функціонування української мови як державної

Претендентів на посади в держорганах зобов'яжуть складати іспит. Про це розповідає Цензор.НЕТ.

«Насамперед це (іспит на знання державної мови. - Ред.) стосуватиметься тих, хто претендує на державну службу, це будуть і міністри, і чиновники, керівники обласних державних, районних адміністрацій, держпідприємств, прокурори. Тобто ті, хто займатиметься безпосередньо діяльністю, пов'язаною з державною владою. Стосовно іншої категорії - це і ті громадяни, які набувають громадянства. Це громадяни інших країн, які, склавши державний іспит, мають право отримати громадянство нашої держави», - розповів мовний омбудсмен Тарас Кремінь в ефірі каналу «Україна 24».

Звичайно, будуть і ті категорії, які не складатимуть, принаймні у 2021 році, можливо, будуть якісь зміни до закону. Це стосується насамперед депутатів, така вже норма закону, нічого не вдієш, і правоохоронні структури.

Він зазначив, що деякі категорії не складатимуть іспиту цього року.

Нагадаємо, заклик молитися рідною мовою обурив представників Московського патріархату.

«Звичайно, будуть і ті категорії, які не складатимуть, принаймні у 2021 році, можливо, будуть якісь зміни до закону. Це стосується насамперед депутатів, така вже норма закону, нічого не вдієш, і правоохоронні структури. Я вважаю, що кожен чиновник не має лякатися своїх знань, і якщо він складе чи не складе екзамену, має сказати про це. Це сприйматиметься набагато краще, ніж раніше, коли «склав» іспит, а два слова зв'язати не може», - сказав омбудсмен.

Telegram Channel