Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Іспит з української мови складатимуть міністри, чиновники та прокурори

Насамперед це стосуватиметься тих, хто претендує на державну службу.

Фото ілюстративне.

Іспит з української мови складатимуть міністри, чиновники та прокурори

У 2021 році складати іспит з української мови відповідно до закону мають насамперед державні службовці та особи, які набувають громадянство

Про це в ефірі одного з телеканалів розповів уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, передає Еспресо.TV.

«Насамперед це (іспит на знання державної мови, – ред.) стосуватиметься тих, хто претендує на державну службу. Це будуть і міністри, і чиновники, керівники обласних державних, районних адміністрацій, держпідприємств, прокурори. Тобто ті, хто займатиметься безпосередньо діяльністю, пов'язаною з державною владою.

Стосовно іншої категорії – це і ті громадяни, які набувають громадянства. Це громадяни інших країн, які, склавши державний іспит, мають право отримати громадянство нашої держави», – сказав мовний омбудсмен.

Насамперед це (іспит на знання державної мови, – ред.) стосуватиметься тих, хто претендує на державну службу.

Разом з тим деякі категорії не складатимуть іспит у 2021 році.

«Звичайно, будуть і ті категорії, які не складатимуть, принаймні у 2021 році, можливо, будуть якісь зміни до закону. Це стосується насамперед депутатів, така вже норма закону, нічого не поробиш, і правоохоронні структури», – зазначив Кремінь.

Водночас мовний омбудсмен висловив переконання, що «чиновник не повинен лякатися своїх знань, і якщо він складе або не складе екзамен, він повинен сказати про це».

Верховна Рада ухвалила закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» 25 квітня 2019 року. Його статті набувають чинності поетапно. Переважна більшість його норм набула чинності з 16 липня 2019 року.

Згідно з цим документом, вся реклама в Україні з 16 січня 2020 року має бути лише українською мовою. Також закон зобов’язує усіх представників влади говорити українською та збільшує кількість української мови у медіа.

Telegram Channel