На Святвечір не обов'язково готувати 12 страв, – волинський священник - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 27.19 € 32.29
На Святвечір не обов'язково готувати 12 страв, – волинський священник

Ствятвечір.

Фото з відкритих джерел.

На Святвечір не обов'язково готувати 12 страв, – волинський священник

У цей день люди їдять кутю чи коливо

Свято Різдва Христового належить до найбільших християнських свят. Але не всі знають, що готувати 12 страв напередодні зовсім не обов’язково. А от кутю варити треба.

Про це у коментарі ІА «Конкурент» розповів прессекретар Волинської єпархії УПЦ, протоієрей Віктор Аніпко.

Священник наголошує, що у церковних канонах не йдеться про 12 страв. Лише зазначено, що це останній день посту.

 У церковних канонах не йдеться про 12 страв. 

«У цей день люди їдять кутю чи коливо. Або, як його ще називають, сочево. Це обов’язково. Колись варили кутю, бо то проста і пісна страва. Споживали її з медом. А от готувати 12 страв просто склалася традиція. Кожна родина чекає Різдво, тому вирішує сісти і повечеряти разом. Чому люди готують саме 12 страв, я не можу сказати. Але, напевно, це пов’язано з тим, що Різдво – це новий рік, нова ера. Ми 12 місяців очікуємо благословіння Божого. Це символічне число, тому, певно, і готують 12 страв. Але церковного пояснення цьому немає», – пояснює священник.

Читати також: «І Святвечір у хаті, і з медом кутя...»: волинянам пропонують рецепти смачних страв

Джерело: Конкурент