Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
У Росії помер останній із творців радянської атомної бомби, уродженець України

Фізик-теоретик Ісаак Халатников родом з Дніпропетровщини.

Фото ras.ru.

У Росії помер останній із творців радянської атомної бомби, уродженець України

Уродженець Дніпропетровської області України Ісаак Халатников, який брав участь у створенні перших у СРСР атомної та термоядерної бомб, помер на 102-му році життя

У Росії помер уродженець України, фізик-теоретик Ісаак Халатников, який був єдиним творцем радянської атомної бомби, який залишився живим. Про його смерть поінформував 9 січня сайт Російської академії наук, передає сайт «Гордон».

«Сьогодні о 10.00 на 102-му році життя помер відомий фізик, академік Ісаак Маркович Халатников. Обірвалося довге і плідне життя чудового вченого, засновника Інституту теоретичної фізики імені Лева Ландау, прекрасної людини», – ідеться в повідомленні.

Халатников народився в Катеринославі (нині Дніпро) у жовтні 1919 року. З майбутнім Нобелівським лауреатом Ландау почав співпрацювати ще під час свого навчання в Дніпропетровському університеті. Згодом вони відкрили теорію надплинності, що дістала найменування Ландау – Халатникова.

«Обірвалося довге і плідне життя чудового вченого, засновника Інституту теоретичної фізики імені Лева Ландау, прекрасної людини», – ідеться в повідомленні.

Читайте також: Помер відомий рядянський актор

Перший радянський атомний заряд успішно випробували 29 серпня 1949 року, для нього Халатников розраховував потужність, зазначають «РИА Новости». Згодом уродженець України брав участь і в розрахунку першої радянської водневої бомби, її успішно випробували 12 серпня 1953 року.

Telegram Channel