Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Понад 400 волинян звернулися до держпраці через проблеми із зарплатою

Усі звернення розглянуто.

Фото: ua.news.

Понад 400 волинян звернулися до держпраці через проблеми із зарплатою

З метою забезпечення реалізації громадянами конституційного права на звернення впродовж 12 місяців 2020 року в Управління Держпраці у Волинській області надійшло 451 письмове звернення від громадян (проти 459 за 12 місяців 2019року), з яких 414 заяв, клопотань та 37 скарг, в тому числі, 47 електронних звернень (проти 15 за 12 місяців 2019року)

Звернення подавалися особисто громадянами — 204 (або 46 %)  та через:

  • — державну установу «Урядовий контактний центр» — 130 (або  29 %),
  • — органи прокуратури — 26 (або 5%),
  • — Держпраці України  — 32 (або 7%),
  • — Волинську облдержадміністрацію  — 10 (або 2%),
  • — інші органи, установи, організації — 49 (або 11%).

Найбільш актуальними питаннями, які порушували громадяни у своїх зверненнях, є:

  • – питання категорії «Праця і заробітна плата» 402 звернень (або 89%) — щодо невиплати заробітної плати; індексації заробітної плати; розрахункових коштів при звільненні; щодо не оформлення трудових відносин (легалізація заробітної плати), невиплати середньомісячної заробітної плати мобілізованим та призваним на строкову військову службу; невиплати вихідної допомоги при звільненні працівників, у зв’язку з призовом на військову службу; звільнення та поновлення на роботі; щодо не нарахування та невиплати грошових коштів за листами непрацездатності; правильності оформлення трудових книжок та ін.;
  • – питання категорії «Охорона праці» та інше 49 звернень (або 11%) – з питань додержання законодавства з охорони праці та промислової безпеки та інше.

Всі звернення розглянуті згідно чинного законодавства України. Протягом  12 місяців 2020 року надійшло 2 анонімних звернення, які не підлягають розгляду відповідно до статті 8 Закону України «Про звернення громадян».

Питання категорії «Праця і заробітна плата» 402 звернень (або 89%) — щодо невиплати заробітної плати; індексації заробітної плати; розрахункових коштів при звільненні; щодо не оформлення трудових відносин (легалізація заробітної плати), невиплати середньомісячної заробітної плати мобілізованим та призваним на строкову військову службу; невиплати вихідної допомоги при звільненні працівників, у зв’язку з призовом на військову службу; звільнення та поновлення на роботі; щодо не нарахування та невиплати грошових коштів за листами непрацездатності; правильності оформлення трудових книжок та ін.

Усі звернення, що надійшли до Управління, ретельно та уважно розглянуто, заявникам надані вичерпні, арг’ументовані відповіді. Питання, які остаточно не вирішені, залишаються на постійному контролі в посадових осіб Управління (32 звернення, в яких ще не закінчився строк розгляду).

Відповідно до «Класифікатора звернень громадян», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 р. №858, з розглянутих звернень:

  • — вирішено позитивно: 171,
  • — відмовлено у задоволені: 0,
  • — дано роз’яснення: 131,
  • — звернень, повернутих авторові відповідно до статей 5 і 7 Закону України «Про звернення громадян»: 2,
  • — звернень, направлених за належністю відповідно до статті 7 Закону України «Про звернення громадян»: 45,
  • — звернень, що не підлягають розгляду відповідно до статей 8 і 17 Закону України «Про звернення громадян»: 2.

За 12 місяців  2020 року до Управління надійшло 10 інформаційних запитів, які розглянуто та надано відповідну інформацію в порядку, визначеному Законом України «Про доступ до публічної інформації».

Джерело: Управління Держпраці Волині
Telegram Channel