Курси НБУ $ 39.57 € 42.16
Шість років тому впала вежа, яка була «очима» оборонців Донецького аеропорту

За спогадами військових, які обороняли вежу, до того як вона упала, російський танк за пару годин зробив 50 пострілів.

Фото із сторінки благодійного фонду "Повернись живим".

Шість років тому впала вежа, яка була «очима» оборонців Донецького аеропорту

Січень – важкий на спогади місяць для кожного українця. Диспетчерську вежу Донецького аеропорту утримували українські бійці. У новому терміналі бої точилися за різні його поверхи — на фінальних етапах битви, в грудні 2014 – січні 2015 років, українські вояки утримували перший поверх, а підвал та верхні поверхи контролювалися росіянами

Вежа була «очима» оборонців Донецького аеропорту, яких противник назвав «кіборгами», і забезпечувала своєчасність і точність прикриття терміналів артилерійським вогнем, йдеться на сторінці благодійного фонду «Повернись живим».

Збройні угруповання російських гібридних сил, так звані «батальйони ДНР», багато разів атакували вежу, обстрілювали її з усіх видів озброєння, зокрема і з танків та зенітних установок.

За спогадами військових, які обороняли вежу, до того як вона упала, російський танк за пару годин зробив 50 пострілів.

Диспетчерську вежу ДАПу називають одним з найнебезпечніших місць, її постійно обстрілювали бойовики. Нанести суттєві пошкодження можна було тільки в умовах прямої видимості, тому росіяни використовували танки, які виходили на мінімальну дистанцію. На початок січня вежа була дуже пошкоджена.

За спогадами військових, які обороняли вежу, до того як вона упала, російський танк за пару годин зробив 50 пострілів. Танк стояв, а до нього «КАМАЗ» приїжджав, і через башту йому завантажували туди снаряди. Він вже не рухався. Він стріляв, як гармата.

На той момент у вежі були українські солдати. Декілька з них ще три дні продовжували коригування вогню зі зруйнованої будівлі.

Вежа – не просто купа бетону. Це – символ духу, який не зламати. Бо можна знищити будь-яку будівлю, а українці відвойовують свою землю і досі.

Telegram Channel