Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Кабмін запровадить держрегулювання ціни на газ в Україні. За якою ціною?

За словами в. о. міністра енергетики Юрія Вітренка, це рішення має бути впроваджене й повністю запрацює з лютого.

Фото УНІАН.

Кабмін запровадить держрегулювання ціни на газ в Україні. За якою ціною?

Ціну 6,99 грн за 1 м³ газу держава встановлює у зв'язку з карантином і різким зростанням біржових цін на газ у зимовий період, заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль

Кабінет Міністрів України обмежить ціну на газ для населення, під час карантину вона не перевищить 6,99 грн за 1 м³, сказав прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час засідання уряду 13 січня, передає кореспондент видання «ГОРДОН».

На нараді у президента України Володимира Зеленського ухвалили низку рішень, поінформував прем'єр.

Реклама Google

«Пропонується запровадити в Україні для всіх побутових споживачів державне регулювання ціни на газ на період карантинних обмежень або до завершення опалювального сезону», – сказав він. Ціни обмежують у зв'язку з карантином і різким та непомірним зростанням біржових цін на газ у зимові місяці.

«Пропонована ціна, яка встановиться, – 6,99 грн за 1 м³. На сьогоднішній день це найнижча біржова ціна на українській біржі», – сказав Шмигаль.

«Пропонована ціна, яка встановиться, – 6,99 грн за 1 м³. На сьогоднішній день це найнижча біржова ціна на українській біржі», – сказав Шмигаль. Деякі облгази, за інформацією Шмигаль, продають газ споживачам по 10 грн за 1 м³ і більше.

«Це суттєве зниження майже на 30 і більше відсотків для українців у ціні на газ. Якщо нічого не робити, то вже в наступному місяці ціна може зрости до 12 і вище грн», – підкреслив він.

Глава Кабміну, розуміючи ці ризики, дав розпорядження Міненергетики, Мін'юсту і Мінекономіки та центральним органам виконавчої влади невідкладно підготувати проєкт постанови Кабміну про запровадження державного регулювання ціни на газ у період карантину.

Глава уряду України раніше говорив про два плани значного зниження тарифів на газ для населення. Перший – це формування тарифів на газ за формулою: «ціна на європейських хабах мінус транспортування газу в Україну» – з тимчасовим обмеженням маржі для газопостачальників, його пропонує Міністерство енергетики. Другий план (від «Нафтогазу») передбачає посилення конкуренції на ринку за допомогою обов'язкової публікації всіма газопостачальними компаніями свого річного тарифу на газ, як це вже робить «Нафтогаз».

В Україні тарифи для населення на послуги розподілу і транспортування газу зросли з 1 січня 2021 року. Згідно з тарифами 55 газопостачальних компаній, цього року вартість газу становитиме від 6,99 до 10,8 грн за 1 м³. У більшості постачальників газ подорожчав приблизно на 1 грн. Окрім того, у 2021 році зросли тарифи на транспортування газу (у середньому майже вдвічі: цього року вартість послуг із розподілу природного газу становитиме приблизно 2 грн за 1 м³ проти 1,2 грн торік). Також в Україні підвищилися тарифи на тепло (середньозважений тариф для 23 генерувальних компаній встановлено на рівні 1121,71 грн/Гкал).

Читайте також: У Міненерго пояснили, чому зросли тарифи на електроенергію для населення

Після підвищення тарифів у Полтаві, Львові, Одесі, Вінниці, Краматорську, Херсоні та інших містах люди виступили проти зростання цін на газ. Із початку січня їх проводили на Прикарпатті, у Полтавській і Харківській областях. У кількох населених пунктах протестувальники перекривали дороги.

Президент України Володимир Зеленський поставив уряду завдання терміново вирішити питання з тарифами на газ для населення.

Telegram Channel