Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Ковельський медичний коледж хочуть об’єднати із Ківерцівським

Цікавила інформація щодо оптимізації видатків на енергоносії та працевлаштування випускників.

Ковельський медичний коледж хочуть об’єднати із Ківерцівським

У Волинській обласній раді відбуваються бюджетні слухання, в ході яких депутати, представники ОДА та керівники комунальних закладів аналізують проєкт обласного бюджету на 2021 рік

Цими днями в центрі уваги було фінансування галузі охорони здоров’я, пише Ковель медіа. Голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів та цінової політики Орест Маховський на початку слухань озвучив невтішну інформацію щодо виконання бюджету в 2020 році. Нагадаємо, до казни не отримано біля 30 млн грн доходів, а, відповідно, на таку ж суму не вдалося провести видатки, – інформує Волинська обласна рада.

- Нинішній бюджетний рік буде також складним. Зважаючи на ці обставини, мусимо ретельно проаналізувати видатки 2020 року, щоби правильно запланувати бюджетні витрати на 2021 рік – пояснив Орест Маховський.

Цікавила інформація щодо оптимізації видатків на енергоносії та працевлаштування випускників.

На початку депутати заслухали інформацію про проблеми з фінансуванням навчальних медичних закладів. У 2021 році забезпечується утримання Волинського медичного інституту, Ківерцівського і Ковельського медичних коледжів та здійснюється підвищення кваліфікації і перепідготовка середнього медичного персоналу (проведення курсів) при Волинському медичному інституті та Ковельському медичному коледжі. Основними джерелами фінансування галузі є кошти обласного бюджету в сумі 59 млн 491,1 тис. грн, кошти освітньої субвенції – 5 млн 772,7 тис. грн та власні надходження бюджетних установ – 7 млн 808,3 тис. гривень.

Депутатів цікавила інформація щодо оптимізації видатків на енергоносії та працевлаштування випускників. Тимчасово виконуюча обов’язки начальника управління охорони здоров’я ОДА Людмила Тимощук наголосила, що коли профільним Міністерством керувала Уляна Супрун, було скасовано практику обов’язкового відпрацювання випускників у вітчизняних медичних закладах протягом 3 років.

Сьогодні молодь шукає роботу за кордоном, оскільки в Україні медики отримують малу зарплату.

- То ми готуємо фахівців для Польщі та Чехії? – підмітив депутат Володимир Бондар

Його колеги по раді також задалися цим питанням та поцікавилися, чи потрібна на Волині така кількість медичних навчальних закладів і студентів. Голова профільної комісії Ірина Горавська переконує, що студентів скорочувати не можна, бо в медичних закладах бракує медперсоналу середньої ланки. Людмила Тимощук каже, що не вистачає 300 працівників, а в минулому році звільнилися 600.

Радник голови облради Михайло Імберовський навів інші цікаві цифри. На річну підготовку одного студента у Волинському медінституті витрачають 33 тис. грн, у Ківерцівському медколеджі – 54,5 тис. грн, а в Ковелі – 38 тис. грн. Він вважає, що на часі почати конкретні розмови і дії про об’єднання закладів за прикладом профтехосвіти. Людмила Тимощук також підтримує цю ідею і каже, що потрібно визначитися з базою.

Між тим, голова обласної ради Григорій Недопад вважає, що поспішних рішень приймати не можна, але пропонує створити робочу групу, яка ретельно вивчить всі «за» і «проти».

Telegram Channel