Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Луцькі депутати проти продовження жорсткого карантину після 24 січня

Депутати Луцької міської ради підтримали проєкт рішення на голосування.

Фото Pixabay.

Луцькі депутати проти продовження жорсткого карантину після 24 січня

На засідання винесли проєкт рішення Про звернення до Кабінету Міністрів України щодо недопущення продовження посилених карантинних обмежень

Луцька міська рада виступає проти пролонгації жорсткого карантину після 24 січня та вимагає Кабінет Міністрів не приймати відповідного рішення.

Про це йшлося 14 січня під час позачергового засідання сесії Луцької міської ради, передають Волинські новини.

Як розповів мер Ігор Поліщук, продовження локдауну після 24 січня вкрай негативно вплине на всіх.

«Як тільки з’явилася інформація про те, що буде продовжено локдаун, я відразу доручив департаменту економічної політики підготувати відповідний проєкт рішення», – сказав Ігор Поліщук.

Із запровадженням чергових жорстких обмежень економіка нашої громади може просто зупинитися, а кількість недоотриманих доходів до місцевого, а відповідно і до державного бюджетів, число скорочених робочих місць спрогнозувати неможливо.

Ігор Поліщук нагадав, що влітку, коли Луцьк помилково віднесли до червоної зони, міськрада відповідно відреагувала і не закривала бізнес, бо розуміла, що має підтримку з боку правоохоронних органів. Зараз же міська влада не змогла діяти так, як низка інших міст, котрі не запровадили в себе жорстких обмежень, адже підставила би підприємців, яких би штрафувала поліція.

«На сьогодні законодавство прописане таким чином, що ми не можемо пом’якшувати карантин і скасовувати якісь заходи, запроваджені Кабміном», – сказав Ігор Поліщук.

Він висловив думку, що посилення карантину в Луцьку теж недоцільне з огляду на те, що місто має великі потужності за кількістю ліжок із доступом до кисню.

Читайте також: Кабмін планує продовжувати карантин в Україні до 2023 року.

У тексті звернення до Кабміну вказано, що через карантин держава опинилася на межі економічного колапсу, зокрема Луцька міська територіальна громада не доотримала до бюджету 200 мільйонів гривень надходжень.

«Із запровадженням чергових жорстких обмежень економіка нашої громади може просто зупинитися, а кількість недоотриманих доходів до місцевого, а відповідно і до державного бюджетів, число скорочених робочих місць спрогнозувати неможливо», – зачитав депутат, директор департаменту економічної політики Борис Смаль.

Тому депутати закликали уряд негайно вжити заходи задля ліквідації наслідків економічної кризи, розробити механізм для повернення міст до нормального функціонування, а також надати органам місцевого самоврядування можливість самостійно приймати рішення щодо доцільності впровадження будь-яких карантинних обмежень.

«Динаміка захворюваності в нашому місті перебуває під щоденним контролем. Ми готові самостійно та негайно запровадити адекватні карантинні обмеження, якщо цього вимагатиме епідситуація. Тому Луцька міська рада виступає проти пролонгації жорсткого карантину після 24 січня і закликає уряд не підтримувати такої ініціативи», – вказано в зверненні, яке з трибуни зачитав Борис Смаль.

Натомість міськрада пропонує Кабінету Міністрів «негайно розробити та ввести в дію програму підтримки малого бізнесу, який несе великі збитки та перебуває на межі знищення».

Як акцентував депутат, директор КП «Луцький центр первинної медичної допомоги» Ігор Гнетньов, запроваджені заходи не перервуть ланцюг захворюваності на коронавірус.

«Із цим недугом не стільки потрібно боротися, як навчитися жити, і вводити заходи, які мають інший характер» – сказав він.

Депутатка Алла Надточій запропонувала прописати в зверненні також вимогу, аби уряд збільшив фінансування міських закладів охорони здоров’я задля зростання числа тестування на коронавірус.

Депутати Луцької міської ради підтримали проєкт рішення на голосування, тож невдовзі звернення буде направлено Кабінету Міністрів.

Telegram Channel