Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Жителя Луцька, який хотів купити фотоапарат на 22 тисячі, надурив «продавець» з окупованих територій

80% шахрайств зараз відбуваються в інтернеті.

Фото РБК.

Жителя Луцька, який хотів купити фотоапарат на 22 тисячі, надурив «продавець» з окупованих територій

За словами керівника управління карного розшуку ГУНП Руслана Гамольчука, останнім часом «собливо активізувались фішингові сайти»

- Покупець спілкується з продавцем, домовляється про товар, і нібито все добре. Але в якийсь момент так званий продавець надсилає посилання на фіктивний інтернет-ресурс. Покупець переходить на нього, залишає там персональні дані, перераховує кошти і врешті стає жертвою шахрая», - розказує керівник управління карного розшуку ГУНП Руслан Гамольчук.

До певного часу конструктивно контактував з продавцем, поки той не надіслав йому посилання на фішинговий ресурс доставки. Покупець перейшов за ним, усе оплатив наперед, однак ні фотоапарат, ні грошей назад не отримав.

1 січня заява про такий злочин надійшла від 31-річного лучанина. На популярному сайті чоловік знайшов фотоапарат, про який давно мріяв, вартістю понад 22 тисячі гривень. До певного часу конструктивно контактував з продавцем, поки той не надіслав йому посилання на фішинговий ресурс доставки. Покупець перейшов за ним, усе оплатив наперед, однак ні фотоапарат, ні грошей назад не отримав. Після цього шахрай заблокував потерпілого. Поліція зареєструвала кримінальне провадження за ч. 1 ст. 190 ККУ. Нині направлено ряд запитів і клопотань в банк та на інтернет-сайт, але це тривала процедура. Поліція також встановила, що «продавець» перебуває на окупованій території.

- Дійсно, набувають популярності шахрайські схеми, замасковані під сервіси доставки платформ оголошень. У такому випадку злодії розміщують оголошення про продаж товарів і для обговорення деталей пропонують перейти у месенджери. Туди покупцям надсилають фальшиві накладні для сплати або посилання на фейковий ресурс, де потрібно оформити доставку. Однак врешті оплата надходить не на платформу оголошень, а на картку шахрая», - говорить Руслан Гамольчук.

Читайте також Волинянка набрала кредитів на чуже ім'я. Її судитимуть.

ДО РЕЧІ

Від початку року в поліції Волині зареєстровано 77 повідомлень про шахрайства, 24 з них – уже розкрито.  Понад 80% повідомлень громадян стосуються шахрайських дій у віртуальному просторі. Найбільш розповсюдженими схемами аферистів є продаж неіснуючих товарів, телефонні шахрайства, фішингові ресурси.

Джерело: Волинська поліція.
Telegram Channel